Steeds vaker wordt er bij een vacature gekeken naar jouw soft skills, maar wat zijn soft skills eigenlijk? Wij hebben hier alles wat je moet weten.
Het verschil tussen hard skills en softskills
Skills is eigenlijk gewoon het Engelse woord voor vaardigheden. Als je gaat solliciteren wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen hard skills en soft skills. Hard skills zijn meetbare of tastbare vaardigheden die je hebt opgedaan. Denk aan de kennis die je tijdens een opleiding of cursus leert of de ervaring die je tijdens een baan opdoet. Voorbeelden van hard skills zijn onder andere: afgeronde opleidingen, vreemde talen, kennis van marketing, het bedienen van een heftruck en werken met programma's als PhotoShop.
Soft skills zijn vaardigheden die vooral betrekking hebben op jou als persoon en jouw persoonlijkheid. Hoe communiceer je bijvoorbeeld en hoe ga je om met problemen? Ben je makkelijk te benaderen, ben je vriendelijk en hoe gedraag jij je in een groep? De antwoorden op dit soort vragen, vormen jouw soft skills. Analytisch denken, doorzettingsvermogen en flexibiliteit zijn andere voorbeelden van soft skills. Benieuwd welke softskills jij bezit? Doe dan ons assessment om jouw soft skills te ontdekken. De resultaten van het assessment zijn een goede aanvulling op jouw cv!
Zijn soft skills belangrijk?
Hard skills heb je vaak nodig om het werk dat bij je functie hoort uit te kunnen voeren. Deze zijn dus uiteraard erg belangrijk. Toch worden soft skills, net als nevenactiviteiten, steeds belangrijker. Softskills zeggen namelijk een heleboel over hoe jij te werk gaat en of je bij de bedrijfscultuur en het team past. Soft skills zie je daarom ook steeds vaker terug in vacatures. Een flexibele werkhouding, creatief denken of een echte teamspeler zijn: allemaal soft skills! Het is daarom ook belangrijk om je soft skills op je cv te vermelden.
Student doet softskill assessment op laptop
Wat zijn de belangrijkste softskills?
Er zijn heel veel verschillende soft skills, maar hieronder vind je de soft skills die vaak in vacatures staan.
Communicatie
De basis van goede softskills begint bij goede communicatieve skills. Het is immers lastig om een goede teamspeler te zijn als je niet goed met elkaar kunt communiceren. Ook het geven van (constructieve) feedback valt of staat bij goede communicatie. Het is dus een groot pluspunt als je communicatief sterk bent. Is dit een minder sterk punt van jezelf? Zet deze dan hoog op je lijstje om aan te werken!
Strategisch denken
Bij strategisch denken pak jij dingen aan met het perspectief op de toekomst. Als je in staat bent om strategisch te denken, ben je voor veel werkgevers van extra waarde. Het betekent namelijk dat je een visie hebt en in staat bent om in te zien wat de effecten van keuzes op de lange termijn zijn. Strategisch denken is in bijna elke laag van een organisatie een goede soft skilll om te bezitten. Werk hier dus aan!
Analyseren
Het goed kunnen analyseren van data of informatie is voor veel vacatures een belangrijke skill. Zeker nu er online heel veel informatie en data beschikbaar zijn. Maar ook in andere functies is het handig om een analytisch vermogen te hebben. Het betekent namelijk ook dat je probleemoplossend kunt denken en vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken.
Organiseren
Heb jij altijd een goede planning en loopt alles volgens plan? Dan ben jij organisatorisch. Leiding geven, communiceren, conflicten beslechten, beslissingen nemen, overleggen en motiveren vallen hier ook vaak onder.
Persoonlijkheid
Iedereen heeft een andere persoonlijkheid en dat betekent ook dat iedereen over andere softskills beschikt. Toch passen sommige persoonlijkheden makkelijker bij een bedrijf dan andere. Ben jij altijd die ene vriend die alle feestjes, uitjes en cadeautjes bij verjaardagen regelt? Dan ben je waarschijnlijk sociaal, gedreven en assertief. Dit soort kwaliteiten passen vaak goed in een organisatie waar je in in teams aan doelen werkt. Ben je meer een muurbloempje? Dan past een rol waar je zelfstandiger moet werken misschien beter bij je.
Bedenk dus goed welke soft skills jij bezit en hoe die bij bepaalde functies passen. Zet alleen de soft skills op je cv die ook echt bij de functie passen waarop je solliciteert. Het kan zomaar het verschil maken! Heb jij nog niet de soft skills die bij jouw droombaan passen? Dan is dat natuurlijk niet het einde van de wereld. Ook soft skills kun je leren en ontwikkelen. Laat dus vooral zien dat je leergierig bent en wilt groeien als persoon!
Wat zijn jouw soft skills?
Omdat de lijst van soft skills oneindig is, is het bij de beschrijving van je softskills vooral belangrijk dat je dichtbij jezelf blijft. En ben niet te bescheiden! Als jij jarenlang in de horeca hebt gewerkt, ben je ongetwijfeld goed met mensen en kun je onder hoge druk presteren. Of kon jij als geen ander de schappen van de supermarkt vullen? Dan heb je vast een georganiseerde en gestructureerde werkwijze.
Bedenk dus vooral welke soft skills je tijdens vorige banen hebt ontwikkeld of ontdekt die je ook bij een andere baan kunt inzetten. En blijf je ontwikkelen! Je hard skills zullen soms wat langer stilstaan, zeker als je voor langere tijd met dezelfde systemen werkt. Maar je soft skills zullen altijd met je mee veranderen: van teamspeler naar een meer leidinggevende functie. Of van gestructureerde medewerker naar een creatieve denker die problemen snel en creatief weet op te lossen.
Wil je inzicht krijgen in wat jouw softskills zijn? Schrijf je dan in en je krijgt van ons een link naar het assessment. Succes!