OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESWat zijn nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten zijn werkzaamheden die je buiten je huidige baan of studie uitvoert. Met deze werkzaamheden doe je ervaring op om jouw ideale baan binnen te halen. Bij nevenactiviteiten denken mensen vaak aan vrijwilligerswerk, maar nevenactiviteiten hoeven niet altijd pro bono te zijn. 

Welke nevenactiviteiten zijn er?

Je kunt bijvoorbeeld bijles geven, websites maken of een webshop runnen. Met nevenactiviteiten verdien je niet altijd veel geld, maar ze staan wel erg goed op je cv! Veel mensen doen al nevenactiviteiten zonder dat ze dat door hebben. Misschien zit je in een bestuur van een (studenten)vereniging of heb je een workshop gegeven aan ouderen, jongeren of een klas op een school. Deze ervaringen zijn voor sommige werkgevers interessant. Zij houden wel van mensen met ambities die bereid zijn om meer te doen dan de standaard.

Je kunt ook nevenactiviteiten doen vanwege maatschappelijk betrokkenheid of om je te ontwikkelen op een bepaald gebied. Als je penningmeester bent van een vereniging, dan laat je bijvoorbeeld zien dat je met geld kan omgaan. Als je vrijwillig bij een stichting werkt of bijles geeft aan kinderen, dan ben je maatschappelijk betrokken. 

Nevenactiviteiten zijn goed voor je CV

Nevenactiviteiten zijn altijd goed voor je CV. Je laat namelijk het bedrijf waar je gaat solliciteren zien dat je de moeite neemt om werkzaamheden uit te voeren, zonder dat daar automatisch een hoog salaris tegenover staat. Dat zegt iets over jouw inzet en de extra kennis die je daarmee hebt opgedaan.

Nevenactiviteiten in combinatie met je baan

Als je op het moment van solliciteren nog steeds doet aan nevenactiviteiten, dan moet je even voor jezelf nagaan of je de werkzaamheden nog wil doen als je wordt aangenomen. Niet alle bedrijven staan open voor nevenactiviteiten. Ze zijn bang dat je dan te veel tijd en energie steekt in de nevenactiviteiten of dat je bij een concurrent gaat werken. In sommige gevallen worden nevenactiviteiten verboden. In het arbeidscontract staat meestal onder welke omstandigheden een nevenactiviteit verboden kan worden. Bij een overtreding kan je een boete krijgen. Bespreek dus altijd met het bedrijf waar jij gaat solliciteren welke nevenactiviteiten jij doet of wil gaan doen.