Skip to main content

Wat zijn nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast je baan of studie uitvoert. Met behulp van nevenactiviteiten kun jij je verder ontwikkelen op een bepaald gebied en betrokken zijn bij iets wat je leuk of belangrijk vindt. Met nevenactiviteiten kun je ook meer werkervaring opdoen voor jouw ideale (bij)baan. Als je penningmeester van een vereniging bent, dan laat je bijvoorbeeld zien dat je in staat bent om de financiële administratie te doen. Als je vrijwillig bij een dierenstichting werkt, dan laat je ook jouw maatschappelijke betrokkenheid bij dieren zien. Bij nevenactiviteiten denken mensen vaak aan vrijwilligerswerk, maar nevenactiviteiten hoeven niet altijd onbetaald te zijn.

Welke nevenactiviteiten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende nevenactiviteiten. Denk aan bijles geven, helpen in het dierenasiel of het organiseren van een toernooi. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je geld verdient met deze werkzaamheden. Maar bij het maken van een cv, zijn het wel relevante ervaringen om te benoemen! Veel mensen doen al nevenactiviteiten zonder dat ze dat door hebben. Misschien zit je in een bestuur van een (studenten)vereniging of heb je een bijbaan die past bij je studie. Deze ervaringen zijn voor toekomstige werkgevers vaak interessant. Als je ambities hebt en bereid bent om meer te doen dan de standaard, heb je vaak al een streepje voor.

Nevenactiviteiten voor cvStudent  verteld over nevenactiviteiten op CV

Nevenactiviteiten vermelden op je cv is altijd handig, want je doet er veel ervaring mee op. Aan het bedrijf waar je gaat solliciteren laat je daarmee zien dat je de moeite neemt om extra werkzaamheden uit te voeren, zonder dat daar automatisch een hoog salaris tegenover staat. Dat zegt iets over jouw inzet en de extra kennis die je daarmee hebt opgedaan.

Nevenactiviteiten combineren met baan

Het kan gebeuren dat je op het moment dat je gaat solliciteren een nevenactiviteit uitvoert. Ga voor jezelf na of je deze werkzaamheden ook nog wil doen als je wordt aangenomen. Niet alle bedrijven staan open voor nevenactiviteiten. Ze zijn bang dat je dan te veel tijd en energie steekt in de activiteiten of dat je bij een concurrent werk verricht. In sommige gevallen worden nevenactiviteiten verboden. In het arbeidscontract staat meestal onder welke omstandigheden een nevenactiviteit verboden kan worden. Bij een overtreding kan je een boete krijgen. Bespreek dus altijd met het bedrijf waar jij gaat werken welke nevenactiviteiten jij doet of wil gaan doen. Overigens zijn er tegenwoordig wel steeds meer bedrijven die vrijwilligerswerk voor goede doelen wel motiveren naast werktijd, of zelfs tijdens werktijd, voor hun maatschappelijke betrokkenheid.

3 manieren om nevenactiviteiten te doen

  1. Ga vrijwilligerswerk doen.
  2. Geef je op voor een commissie bij jouw studie-, studenten- of sportvereniging.
  3. Doe een bestuursjaar bij je studie- of studentenvereniging.

Op de hoogte blijven van (bij)banen

Wil je op de hoogte blijven van (bij)banen, waar je alles wat je hebt geleerd tijdens nevenactiviteiten kunt inzetten? Of zoek je een bijbaan om te combineren met een nevenactiviteit? Schrijf je dan bij ons in en ontvang updates van de nieuwste vacatures die matchen op basis van jouw wensen en studierichting.

Meld je nu aan en krijg ook een gratis uitgebreid assessment om inzicht te krijgen in jouw soft skills!

Aanmelden voor vacature update

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.