Skip to main content

Wat is een studiegerelateerde bijbaan

Een studiegerelateerde bijbaan is - simpel gezegd - een bijbaan die bij jouw studie past. Je kan bijvoorbeeld een opleiding Verpleegkunde doen en werken achter de kassa van een supermarkt. Dit past natuurlijk minder goed bij elkaar dan dat je een bijbaan zoekt bij bijvoorbeeld een zorginstelling. Elke studierichting heeft wel een studiegerelateerde bijbaan die erbij past. En een studiegerelateerde bijbaan kan veel voordelen hebben!

Waarom een studiegerelateerde bijbaan?

Een studiegerelateerde bijbaan is om verschillende redenen belangrijk voor je toekomst. Met een studiegerelateerde bijbaan doe je relevante ervaring op, kun je direct de geleerde kennis vanuit je studie toepassen en leer je meer over jouw (toekomstige) werkveld. Dit kan je meenemen naar je volgende bijbaan en uiteindelijk naar je echte vaste baan. De kans is ook kleiner dat je na je studie een verkeerde keuze maakt bij het kiezen van een vaste baan. Als je al wat ervaring hebt opgedaan in jouw vakgebied, weet je beter wat je leuk vindt en wat je ligt. Je kunt dan ook beter een doel stellen voor na je studie en daar naartoe werken.

Geld verdienen naast je studie

Sinds het leenstelsel is ingevoerd, komen veel studenten niet rond zonder een bijbaantje. De meeste studenten moeten naast hun studie dus hard werken voor extra inkomsten. En als je dan toch een bijbaan moet kiezen, ga dan voor een leerzame bijbaan!

Netwerk opbouwen

Een netwerk is belangrijker dan veel mensen denken. Jouw netwerk kan er namelijk voor zorgen dat jij verder komt in de toekomst. Een studiegerelateerde bijbaan is een goede manier om al tijdens je studie te beginnen om een netwerk op te bouwen. Je leert met deze bijbaan namelijk mensen in jouw vakgebied kennen. Je collega's kunnen in de toekomst misschien nog wel wat voor jou betekenen. Bijvoorbeeld als je advies nodig hebt of je na je studie een baan zoekt. De mensen die jij kent, kennen ook weer mensen. Zo ontmoet je steeds nieuwe mensen die je op professioneel gebied misschien kunnen helpen.

Relevante werkervaring opdoen

Je hebt vast wel eens gefantaseerd over een functie die jij zou graag willen binnen een bedrijf. Tijdens je studie lijkt het je leuk om een bepaalde functie te hebben. Maar als je een bijbaantje vindt dat raakvlakken heeft met die functie, dan kom je er pas écht achter of je het leuk vindt. Misschien doe jij de opleiding Communicatie en lijkt het jou fantastisch om bij een nieuwssite te werken en artikelen te schrijven. In werkelijkheid kan dit anders lopen. Je vindt het misschien helemaal niet leuk of het past gewoon niet bij je. Er is maar één manier om erachter te komen en dat is door het uit te proberen. Misschien ben je al bezig met werkzaamheden buiten je studie om meer ervaring op te doen. Dit noem je nevenactiviteiten. Nevenactiviteiten kunnen helpen om te ontdekken of je de werkzaamheden echt leuk vindt om te doen!

Op de hoogte blijven van studiegerelateerde (bij)banen

Wil je op de hoogte blijven van (bij)banen die bij jouw studie passen? Schrijf je dan bij ons in en ontvang updates van de nieuwste vacatures die matchen op basis van jouw wensen en studierichting.

Meld je nu aan en krijg ook een gratis uitgebreid assessment om inzicht te krijgen in jouw soft skills!

Schrijf mij nu in

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.