OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESWat is een studiegerelateerde bijbaan?

Een studiegerelateerde bijbaan is simpel gezegd een bijbaan die bij jouw studie past. Je studeert niet voor niets! Je kan bijvoorbeeld een opleiding Bedrijfseconomie doen en werken achter de kassa. Maar dat past niet echt bij elkaar. Je kan naast je opleiding beter een bijbaantje zoeken die bij je opleiding Bedrijfseconomie past. Zo kan je alvast wat ervaring opdoen in het werkveld. Je kan een bedrijf helpen met de boekhouding of ondersteunen bij andere (financiële) werkzaamheden. Elke studierichting heeft wel een studiegerelateerde bijbaan die erbij past.

Waarom een studiegerelateerde bijbaan kiezen?

Een studiegerelateerde bijbaan is om verschillende redenen belangrijk voor je toekomst. Met een studiegerelateerde bijbaan doe je relevante ervaring op, kun je direct jouw geleerde kennis vanuit jouw studie toepassen en leer je meer over jouw (toekomstige) werkveld. Deze aspecten kan je natuurlijk weer meenemen naar je volgende bijbaan en uiteindelijk naar je echte vaste baan. De kans is ook kleiner dat je na je studie een verkeerde keuze maakt in het kiezen van een vaste baan. Als je namelijk al wat ervaring op hebt gedaan in jouw vakgbebied, weet je beter wat je leuk vind en wat je ligt. Je kunt dan ook beter een doel stellen voor na je studie en daar naartoe werken.

Geld verdienen naast je studie

Als student is het fijn als je een inkomen hebt. Sinds de nieuwe regeling met leningen komen studenten niet vaak rond zonder een bijbaantje. Als je toch een bijbaan moet kiezen, waarom kies je dan niet gelijk voor een leuke en leerzame bijbaan?!

Relevant netwerk opbouwen met je studiegerelateerde bijbaan

Met een groot en goed netwerk kan je ver komen in de toekomst, maar dan moet je eerst wel een netwerk opbouwen natuurlijk. Dit kan je onder andere doen door middel van een studiegerelateerde bijbaan. Je leert met deze bijbaan namelijk mensen uit jouw vakgebied kennen. In de toekomst kunnen deze mensen in jouw netwerk belangrijk zijn. Als je na je studie dan een baan zoekt, kan je dat delen in je kring. Dan is het natuurlijk handig als daar mensen in zitten die zich een beetje in hetzelfde werkveld begeven. Maar ook als je iemand nodig hebt voor advies of voor een samenwerking, kan je in je eigen netwerk kijken.

Relevante werkervaring opdoen

Als laatste: je komt erachter wat je wel en niet leuk vindt van het vakgebied. Tijdens je studie lijkt het je leuk om een bepaalde functie te hebben. Maar als je een bijbaantje vindt dat raakvlakken heeft met die functie, dan kom je er écht pas achter of je het leuk vindt of niet. Misschien doe jij de opleiding Communicatie en lijkt het jou echt fantastisch om bij een nieuwssite te werken en artikelen te schrijven. In werkelijkheid kan dit anders lopen. Je vindt het misschien helemaal niet leuk of het past gewoon niet bij je. Er is maar een manier om erachter te komen en dat is door het te proberen!

Bijbaan en aansprakelijkheidsverzekering

Tijdens je (bij)baan kunnen er altijd dingen beschadigen of stukgaan. Het is daarom belangrijk om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In de voorwaarden van een aansprakelijkheidsverzekering kan je vaak lezen wat er wordt gedekt en wat niet. Het is daarom verstandig om al je verzekeringen te vergelijken. Ga naar Poliswijzer om bijvoorbeeld je aansprakelijkeidsverzekering en zorgverzekering te vergelijken maar ook om meer over alle verschillende soorten verzekeringen te weten te komen.