Skip to main content

Stagevergoeding

Je bent op zoek naar een stageplek en vindt een toffe vacature met uitdagende werkzaamheden. Je wordt bij het bedrijf aangenomen en met een beetje geluk krijg je een stagevergoeding aangeboden. Maar wat is stagevergoeding nou precies? En hoe hoog is een stagevergoeding eigenlijk? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de stagevergoeding!

Wat is een stagevergoeding?

Stagevergoeding is een bedrag dat je kunt krijgen voor de werkzaamheden die je tijdens je stage verricht. Het is dus eigenlijk een soort loon, maar het is bij stages niet verplicht! Elk bedrijf mag zelf bepalen of ze een vergoeding betalen aan studenten die hun team komen versterken. Dit komt omdat een stage als leerschool wordt gezien. Daarom teken je aan het begin van de stageperiode ook geen arbeidsovereenkomst, maar een stageovereenkomst. Gelukkig zijn er heel veel bedrijven die tegenwoordig een stagevergoeding betalen. Check ook altijd even of er in de cao van het bedrijf iets staat over de stagevergoeding. Als er staat dat er een stagevergoeding betaald wordt, dan is het bedrijf verplicht om dit te doen.

Hoe hoog is de stagevergoeding?

Heb jij een mooie stageplek te pakken en krijg jij maandelijks een stagevergoeding? Goed geregeld! Hoeveel geld jij elke maand betaald krijgt, hangt af van een aantal factoren. Dit wordt gebaseerd op het opleidingsniveau, de sector, het type stage, het aantal uren dat je werkt en het bedrijf zelf. Je opleidingsniveau bepaalt dus onder andere de hoogte van je stagevergoeding. Dit zijn de gemiddelde vergoedingen per niveau:

  • Vmbo: de gemiddelde stagevergoeding op vmbo-niveau is meestal alleen een reiskostenvergoeding.
  • Mbo: de gemiddelde stagevergoeding op mbo-niveau is gemiddeld €130,- bruto per maand.
  • Hbo: de gemiddelde stagevergoeding op hbo-niveau ligt tussen de €200,- en €350,- bruto per maand.
  • Wo: de gemiddelde stagevergoeding op wo niveau ligt tussen de €275,- en €450,- per maand.

Ook de situatie van het bedrijf waar je gaat stage lopen, is bepalend voor de hoogte van je vergoeding. Veel kleine (startup) bedrijven bieden vaak weinig tot geen stagevergoeding, omdat ze hier geen budget voor hebben. Maar soms krijg je bij de kleinere bedrijven wel meer verantwoordelijkheden. Is een stagevergoeding voor jou wel een vereiste? Bekijk dan eens stagevacatures van grotere bedrijven of zoek een bijbaan voor naast je stage!

Betaal je belasting over stagevergoeding?

Stagevergoeding wordt gezien als inkomen en daarom betaal je ook belasting over deze vergoeding. Van je bruto stagevergoeding gaat dus nog belasting af. Je kunt wel loonheffingskorting krijgen op je stagevergoeding, waardoor er maar heel weinig afgaat. Maar let wel op: je mag maar bij één werkgever de loonheffingskorting laten toepassen. Als je ook een bijbaan hebt, moet je dus kiezen waar je de loonheffingskorting aan wil zetten. Je kunt de heffingskorting dan het beste aanzetten bij de werkgever waar je het meeste verdient. Vul na je stage ook de belastingaangifte in. Misschien krijg je nog wel wat terug van de periode dat je stage hebt gelopen!

Stageplek zonder vergoeding

Heb jij een uitdagende stageplek aangeboden gekregen, maar wordt er geen vergoeding betaald? Laat deze kans dan niet zomaar lopen. Zeker als het een bedrijf is waar je later graag zou willen werken, want ook zonder stagevergoeding kun je een hoop leren. Daarbij draait het bij een eerste of verkennende stage vooral om het testen van jouw hard skills en soft skills in de praktijk en of je het vak ook echt leuk vindt. Staar je dus niet blind op een financiële vergoeding, maar ga voor de stageplek waar jij je goed bij voelt en waar je veel kunt leren.

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.