Een stage is één van de spannendste en leerzaamste onderdelen van een studie. Tijdens een stage kun je alles wat je tot dat moment geleerd hebt bij je studie, toepassen in de praktijk. Je doet werkervaring op en krijgt een goed beeld van je toekomstige vakgebied. Ook kun je tijdens een stage heel goed ontdekken welke werkzaamheden je leuk vindt en welke juist niet. Een stage is dus een onmisbare periode van je opleiding. Daarom is een stage ook verplicht bij bijna alle mbo- en hbo-opleidingen, en bij sommige wo-opleidingen. Vaak moet je wel zelf een stageplek regelen, maar hoe vind je dan een leuke stageplek? Wij geven je tips om een stage te vinden!
1. Waar wil je stage lopen?
De eerste tip is om goed na te denken waar je precies stage wil lopen. We hebben het dan niet over de plaats van de stage maar bijvoorbeeld het soort bedrijf en de soort functie. De meeste studies zijn niet specifiek gericht op één functie, dus er zijn dan meerdere mogelijkheden. Studeer je bijvoorbeeld communicatie? Dan kun je onder andere stage lopen bij een hip pr-bureau, de communicatieafdeling van de gemeente, de social media afdeling van een hardcore festival of op de redactie van een krant. Heel divers dus! Bedenk daarom goed bij wat voor soort bedrijf je later zou willen werken en in wat voor functie. Zo kun je tijdens je stage al even ervaren of dit echt is wat je wil.
Vind je het moeilijk om te bedenken bij wat voor soort bedrijf je zou willen werken? Wij ontwikkelden een gratis assessment om achter je soft skills te komen. Als je weet over welke soft skills je beschikt, kun je beter inschatten welke bedrijfscultuur bij je past!
2. Stage zoeken
Als je weet waar je ongeveer naar op zoek bent, is het tijd om te inventariseren wat voor stagevacatures daarmee overeenkomen. Er zijn verschillende manieren om een stagevacature te zoeken. Kijk bijvoorbeeld op online vacaturebanken en de websites van bedrijven waar je graag stage wil lopen. Ook op social media kun je regelmatig stagevacatures vinden. Op LinkedIn vind je natuurlijk heel veel vacatures en je kunt hier ook benaderd worden. Zorg dus dat je een zakelijk LinkedIn-profiel hebt met al je werkervaring. In de regel onder je profielfoto kun je ook kenbaar maken dat je een stageplek zoekt. Zo weten recruiters meteen dat je beschikbaar bent voor een stage. Ook op de Facebook- en Instagram-pagina’s van bedrijven worden vaak vacatures geplaatst. Zorg dus dat je alle bedrijven volgt waar je stage zou willen lopen.
3. Solliciteren voor een stage
Als je weet op welke vacatures je wil reageren, is het tijd voor de sollicitatie. Vaak willen bedrijven dat je een cv en motivatiebrief opstuurt. Een goed cv bestaat in ieder geval uit contactgegevens, werkervaring en opleidingen. Wil je eruit springen, dan is het goed om wat extra aandacht aan de opmaak van je cv te schenken. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende indeling of accentkleuren, maar houd het wel professioneel. Maak er dus geen circus van. Ook wordt het vaak gewaardeerd als je een foto op je cv zet. Kies voor een professionele foto waarop je glimlacht.
In de motivatiebrief krijg je de kans om te vertellen waarom jij de beste kandidaat voor de stage bent. Als je bij meerdere bedrijven solliciteert, is het daarom verstandig om voor elke vacature een andere brief te maken. Laat zien dat jij over de juiste vaardigheden voor de stage beschikt en goed bij het bedrijf past. Vermijd dat het een samenvatting van je cv wordt en geef juist wat extra informatie. Maak de lezer enthousiast en zorg dat ze jouw brief onthouden! Bijvoorbeeld door voor een pakkende opening of afsluiting te kiezen. Maak de brief ook niet te lang en zorg dat de tekst prettig is om te lezen.
Wil je het echt origineel aanpakken? Maak dan een sollicitatievideo! Hierin kun je dan precies vertellen én laten zien waarom jij de juiste kandidaat bent!
4. Sollicitatiegesprek
Als jouw cv en motivatiebrief in de smaak vallen, word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Superspannend! Het is belangrijk om het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Zorg dat je weet wat het bedrijf doet, wat de stage inhoudt en toon interesse. Stel vooraf bijvoorbeeld een aantal vragen op over het bedrijf of de functie. Het is immers ook de bedoeling dat jij erachter komt of deze stage echt is wat jij wilt! Let tijdens het sollicitatiegesprek ook op de volgende dingen:
- Kom nooit te laat (maar ook niet heel erg te vroeg)
- Zorg dat je er verzorgd en professioneel uitziet
- Blijf rustig
- Wees altijd eerlijk
- Probeer enthousiast en gemotiveerd over te komen
5. Veel plezier!
Heb jij een te gekke stageplek geregeld? Dan komt nu het spannendste deel: stage lopen! Als je alles uit je stageperiode wil halen, lees dan nog even snel deze tips:
- Vergeet niet om meteen vanaf het begin alles voor je opleiding bij te houden.
- Werk hard, maar geef ook je grenzen aan.
- Toon initiatief en laat zien wat je in je mars hebt. Wie weet mag je na je stage dan wel blijven!
- Stel je collegiaal op; zo win je sneller een plekje in het team.
- Heb plezier! Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat je volledig meedraait in een bedrijf. Vergeet tijdens het harde werken en leren dus niet om ervan te genieten!