OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESSollicitatie tips

Solliciteren is niet altijd even makkelijk. Sommige mensen krijgen binnen een paar weken al een baant en sommigen zijn echt maanden bezig. Wat moet je doen tijdens een gesprek? Wat kan je wel en niet in jouw sollicitatiebrief zetten? Hieronder vind je een overzicht met sollicitatietips. 

Waar begin je met je zoektocht naar een studiegerelateerde bijbaan?

Als je echt op zoek bent naar werk, dan weet je op wat voor soort vacatures je wil solliciteren. Je kunt beginnen door te zoeken op de bekende vacaturewebsites zoals Nationale VacaturebankMonsterboardJobbird, etc. Je kan ook een kijkje nemen op websites die speciaal voor studenten zijn zoals: Studentalent en YoungCapital

Wil je liever face-to-face mensen spreken die jou kunnen helpen? Dan kan je je ook aansluiten bij een intermediair, denk aan een detacheringsbureau. Je hoeft niet overal je cv achter te laten. Het is beter om je cv af te geven bij een bureau dat gespecialiseerd is in het vakgebied waarin jij wil werken. Waar je ook kunt zoeken naar een bijbaan is social media. Je kan LinkedIn gebruiken om zakelijke contacten te maken en bedrijven te volgen. Op LinkedIn vind je ook genoeg vacatures. Op Facebook of LinkedIn kun je ook een oproepje plaatsen. 

De sollicitatiebrief 

Laat in jouw sollicitatiebrief duidelijk naar voren komen waarom jij de beste kandidaat voor de functie bent. Schrijf ook waarom jij graag de baan wil. Je moet de lezer enthousiast maken. Je sollicitatiebrief wordt als het ware een motivatiebrief en geen samenvatting van je curriculum vitae. Een belangrijk onderdeel: zorg dat je brief een pakkend begin en eind heeft. Je brief moet ook niet te lang zijn, want hij moet wel fijn zijn om te lezen. En niemand wil superlange teksten lezen! 

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Het is belangrijk om te weten wat het bedrijf doet. Je kan dus een klein onderzoekje doen. Bekijk de website van het bedrijf voor meer informatie. Kijk wat de functie inhoudt. Je kan je gesprekspartners op LinkedIn zoeken om te kijken wat zij doen in het bedrijf. Het kan zo zijn dat jullie iets met elkaar gemeen hebben. Dit kan je gebruiken als binnenkomer. 

Bereid je ook voor op eventuele standaardvragen die je kunt verwachten tijdens het gesprek. Je kunt vragen krijgen zoals: 

  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Wat zijn je ambities?
  • Waarom moeten we jou aannemen?
  • Vertel iets over je vorige baan. 

Stel ook voor jezelf een aantal vragen op. Zijn er dingen die jij wil weten over het bedrijf of de functie? Noteer deze vragen dan en neem ze mee naar het gesprek. Zoek ook uit of het bedrijf zakelijk is of niet. Op deze manier kan je een beetje inschatten wat voor kleding je aan kan doen. Je kan natuurlijk niet in een spijkerbroek en een hoodie naar een zakelijk bedrijf gaan. Je kan beter overdressed zijn dan underdressed. 

 

Het sollicitatiegesprek

Je moet niet al te gespannen zijn anders kan je geen goed gesprek voeren. Een goede voorbereiding is al een groot voordeel. Ga de dag van tevoren ook op tijd naar bed. Tijdens het gesprek: praat rustig, neem de tijd om je verhaal goed over te brengen en maak er een echt gesprek van. Stel dus zelf ook vragen tijdens het gesprek. Het is vooral belangrijk om enthousiast, eerlijk en gemotiveerd over te komen. De eerste indruk is belangrijk!

Wat moet je vooral niet doen?

  • Laat komen
  • Onnodig discussiëren
  • Ongeïnteresseerd overkomen 
  • Slappe hand geven 
  • Zachtjes praten
  • Onverzorgd eruitzien

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Als het gesprek goed is gegaan, krijg je vaak nog een tweede en soms zelfs een derde gesprek. In deze vervolggesprekken worden vaak ook de arbeidsvoorwaarden besproken, zoals het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden (laptop, auto, flexibele tijden etc). Ga nooit direct akkoord, maar neem alle voorwaarden mee naar huis om ze goed door te nemen. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd je gesprekspartner bellen om duidelijkheid te krijgen. 

Wat te doen met jouw social media?

LinkedIn is een belangrijk platform op het gebied van werk. Het is dan ook belangrijk om je profiel up-to-date te houden. Veel bedrijven bekijken je profiel meestal als ze je willen uitnodigen. Zorg dus voor een goede zakelijke foto. Je profiel van Facebook kan je het beste op privé zetten. Niet iedereen hoeft de foto's van een weekendje hard feesten te zien natuurlijk.