Skip to main content

Sollicitatie tips

Solliciteren is niet altijd even makkelijk. Sommige mensen vinden binnen een paar weken al een baan, terwijl anderen er maanden mee bezig zijn. Maar geen stress! Wij geven je tips om te helpen bij het solliciteren. Wat moet je bijvoorbeeld doen tijdens een gesprek? En wat kan je wel en niet in jouw sollicitatiebrief zetten? Hieronder vind je een overzicht met handige sollicitatie tips!

Studiegerelateerde bijbaan vinden

Als je op zoek bent naar werk, dan weet je op wat voor soort vacatures je wil solliciteren. Je kunt beginnen met zoeken op bekende vacaturewebsites zoals Nationale VacaturebankMonsterboard en Jobbird. Als je een studiegerelateerde bijbaan zoekt, kijk dan ook op websites die speciaal voor studenten zijn zoals Studentalent en YoungCapital

Kan je wel wat hulp gebruiken bij je zoektocht? Sluit je dan aan bij een bemiddelaar, zoals een uitzendbureau of detacheringsbureau. Je hoeft dan niet overal je cv achter te laten en zij zoeken dan een bijbaan die bij je past.

Je kunt tegenwoordig ook een bijbaan vinden via social media. Volg interessante bedrijven op Facebook of Instagram. Let wel op dat je Facebook- en Instagram-profiel op privé staat. Niet iedereen hoeft de foto's van een weekendje hard feesten te zien natuurlijk ;). Zorg ook dat je LinkedIn-profiel up to date is en gebruik hier een zakelijke profielfoto. LinkedIn is speciaal voor professionele doeleinden ingericht. Je vindt hier dus veel vacatures en je kunt connecties aangaan met zakelijke contacten. Als het echt niet lukt om een passende bijbaan te vinden, kun je ook een oproepje plaatsen op social media. Misschien is er wel iemand in jouw online netwerk die je een handje kan helpen!

Sollicitatiebrief schrijven

Laat in je sollicitatiebrief duidelijk naar voren komen waarom jij de beste kandidaat voor de functie bent. Schrijf ook waarom jij graag de baan wil én wat jij aan het bedrijf kan toevoegen. Je moet de lezer enthousiast maken. Je sollicitatiebrief wordt als het ware een motivatiebrief en geen samenvatting van je curriculum vitae. Een belangrijk onderdeel: zorg dat je brief een pakkend begin en eind heeft. Zo zorg je ervoor dat de lezer je brief onthoudt. Probeer ook om de brief niet te lang te maken, want de brief moet wel fijn zijn om te lezen. En niemand wil natuurlijk superlange teksten lezen ;).

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Heb je een positieve reactie op je motivatiebrief gekregen? Dan word je meestal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om je gesprek goed voor te bereiden. Zorg dat je weet wat het bedrijf doet en toon interesse. Bekijk vooraf de website van het bedrijf voor meer informatie. Kijk ook wat de functie precies inhoudt, zodat je jouw gesprekspartners kunt overtuigen dat je geschikt bent voor de baan. Je kunt je gesprekspartners ook op LinkedIn opzoeken om te kijken wat zij doen in het bedrijf. Je hebt dan een beter beeld van wie er straks tegenover je zitten en misschien kun je al iets bedenken om het ijs te breken.

Bereid je ook voor op standaardvragen die je kunt verwachten tijdens het gesprek. Onderstaande vragen komen vaak in een sollicitatiegesprek aan bod:

 • Vertel iets over jezelf.
 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 • Wat zijn je ambities?
 • Waarom moeten we jou aannemen?
 • Vertel iets over je vorige baan. 

Stel ook vragen voor het bedrijf op. Zijn er dingen die jij wil weten over het bedrijf of de functie? Noteer deze vragen en neem ze mee naar het gesprek. Zoek ook uit of het bedrijf zakelijk is of niet. Op deze manier kan je een beetje inschatten wat voor kleding je aan kan doen. Je kan natuurlijk niet in een spijkerbroek en een hoodie naar een zakelijk bedrijf gaan. Je kan beter overdressed zijn dan underdressed. 

Sollicitatiegesprek voeren

Tijdens het sollicitatiegesprek is het vooral belangrijk om enthousiast, eerlijk en gemotiveerd over te komen. De eerste indruk is belangrijk! Probeer niet te gespannen te zijn, want dit kan een negatief effect hebben op het gesprek. Een goede voorbereiding scheelt vaak al een hoop. Ga de dag ervoor ook op tijd naar bed, zodat je goed uitgerust bent. Denk ook aan de volgende dingen tijdens het sollicitatiegesprek: praat rustig, neem de tijd om je verhaal goed over te brengen en maak er een echt gesprek van. Stel zelf dus ook vragen tijdens het gesprek!

Wat moet je vooral niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?

 • Te laat komen
 • Onnodig discussiëren
 • Te hard of te zacht praten
 • Ongeïnteresseerd overkomen 
 • Slappe hand geven
 • Er onverzorgd uitzien

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Als het gesprek goed is gegaan, krijg je vaak nog een tweede en soms zelfs een derde gesprek. In deze vervolggesprekken worden vaak ook de arbeidsvoorwaarden besproken, zoals het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn bijvoorbeeld je vakantiedagen, reiskostenvergoeding, flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken en een laptop, telefoon of auto van de zaak. Ga nooit direct akkoord, maar neem alle voorwaarden mee naar huis om ze goed door te nemen. Zo kun je er goed over nadenken. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd je gesprekspartner bellen om duidelijkheid te krijgen. 

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.