Skip to main content

Wat zijn nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zijn werkzaamheden die je naast je baan of studie uitvoert. Met deze werkzaamheden doe je ervaring op om jouw ideale (bij)baan binnen te halen. Bij nevenactiviteiten denken mensen vaak aan vrijwilligerswerk, maar nevenactiviteiten hoeven niet altijd onbetaald te zijn.

Welke nevenactiviteiten zijn er?

Er zijn heel vele verschillende nevenactiviteiten. Denk aan bijles geven, helpen in het dierenasiel of het organiseren van een toernooi. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je veel geld verdient met deze nevenactiviteiten. Maar bij het maken van een cv, zijn het wel relevante ervaringen om te benoemen! Veel mensen doen al nevenactiviteiten zonder dat ze dat door hebben. Misschien zit je in een bestuur van een (studenten)vereniging of heb je een bijbaan die past bij je studie. Deze ervaringen zijn voor toekomstige werkgevers vaak interessant. Als je ambities hebt en bereid bent om meer te doen dan de standaard, heb je vaak al een stapje voor.

Je kunt ook nevenactiviteiten doen om je te ontwikkelen op een bepaald gebied of omdat je maatschappelijk betrokken bent. Als je penningmeester bent van een vereniging, dan laat je bijvoorbeeld zien dat je met geld kan omgaan. Als je vrijwillig bij een stichting werkt, dan ben je maatschappelijk betrokken.

Nevenactiviteiten voor cv

Nevenactiviteiten zijn altijd goed voor je cv, want je doet er veel ervaring mee op. Het bedrijf waar je gaat solliciteren laat je zien dat je de moeite neemt om extra werkzaamheden uit te voeren, zonder dat daar automatisch een hoog salaris tegenover staat. Dat zegt iets over jouw inzet en de extra kennis die je daarmee hebt opgedaan.

Nevenactiviteiten in combinatie met je baan

Het kan gebeuren dat je op het moment dat je gaat solliciteren nog steeds aan nevenactiviteiten doet. Ga voor jezelf na of je de werkzaamheden ook nog wil doen als je wordt aangenomen. Niet alle bedrijven staan open voor nevenactiviteiten. Ze zijn bang dat je dan te veel tijd en energie steekt in de nevenactiviteiten of dat je bij een concurrent gaat werken. In sommige gevallen worden nevenactiviteiten verboden. In het arbeidscontract staat meestal onder welke omstandigheden een nevenactiviteit verboden kan worden. Bij een overtreding kan je een boete krijgen. Bespreek dus altijd met het bedrijf waar jij gaat werken welke nevenactiviteiten jij doet of wil gaan doen.

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.