Skip to main content

Bijbaan vinden

Er zijn verschillende manieren om een bijbaan te vinden die bij je studie past. Er zijn een aantal hogescholen en universiteiten die intern vacatures delen die passen bij een studie of faculteit. Ze worden meestal verstuurd per e-mail of op het intranet geplaatst. Denk aan blackboard waar ook alle andere mededelingen over je opleiding te vinden zijn. 

Via je eigen netwerk

Je kan ook een studiegerelateerde bijbaan vinden door rond te vragen in je eigen netwerk. Je kent vast wel een paar mensen in de familie of bij bedrijven waar je hebt gewerkt die jou kunnen helpen met bepaalde dingen. Deze mensen kennen natuurlijk ook mensen en op deze manier kan je een groter netwerk bereiken. Voor studenten is het makkelijk om een netwerk in kaart te brengen door middel van social media. Op Facebook vind je meestal vrienden, familie en kennissen. Op LinkedIn kan je meer werkgerelateerde contacten krijgen. Misschien zit je bij een studentenvereniging of in een commissie. Hier leer je ook mensen kennen die tot jouw netwerk behoren. Je kan je netwerk verder opbouwen door naar events of netwerkbijeenkomsten te gaan. Hierbij zijn sociale vaardigheden erg belangrijk. Bij netwerken gaat het niet alleen om vragen. Je moet ook iets terug kunnen doen. Je moet goed contact onderhouden met je netwerk. Bij het netwerken is het belangrijk dat je echt interesse toont en goed luistert. 

Social media

Veel bedrijven en zakenmensen zitten tegenwoordig op social media. Het bereik op social media is namelijk erg groot. Op deze kanalen zetten bedrijven vaak ook vacatures. Kijk dus vooral op de Facebook-pagina van een bepaald bedrijf. Daarnaast kan je ook zoeken op LinkedIn. Bedrijven zetten LinkedIn vaak in voor zakelijke aspecten, dus ook vacatures. Op je eigen profiel kan je al je informatie kwijt: waar je op dit moment studeert, waar je in het verleden hebt gestudeerd, waar je hebt gewerkt en wat je allemaal kan. Op deze manier kan je reageren op een vacature zonder je cv op te sturen. Met deze socialmediakanalen kan je je netwerk ook vergroten door relevante personen toe te voegen. Het is dus belangrijk om social media in de gaten te houden. Wie weet vind je een bijbaantje dat bij jouw opleiding past. 

Via een gespecialiseerd uitzendbureau

Je kan ook een bijbaan vinden via een uitzendbureau. Dat klinkt erg ouderwets, maar zij kunnen je erg goed helpen bij het vinden van werk. Via deze bureaus kan je reageren op vacatures, begeleiding krijgen en er zijn bij sommige bureaus opleidingsmogelijkheden. Op sommige hogescholen en universiteiten (of in de omgeving) is soms een uitzendbureau gevestigd. Speciaal voor studenten! Zij hebben vaak ook bijbanen die bij bepaalde studies of vakgebieden passen dus loop daar zeker even langs als je een bijbaan zoekt die bij je studie past.

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.