OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESstudiegerelateerde bijbaan

Waarom is het handig om een studiegerelateerde bijbaan te hebben?

Je hebt vast weleens de tip gekregen om te zoeken naar een studiegerelateerde bijbaan. Dit is een bijbaan die inhoudelijk past bij de studie die je volgt. Denk bijvoorbeeld aan het geven van bijles als je een opleiding volgt in de categorie onderwijs. Of een bijbaan in het ziekenhuis als je de opleiding verpleegkunde doet. Dat een bijbaan handig is, snapt iedere student. Het levert je geld en contacten op en geeft je wat extra uitdaging of juist afleiding naast je studie. Maar, waarom is het slim om specifiek op zoek te gaan naar een bijbaan die aansluit bij je studie, als je hier al (bijna) dagelijks mee bezig bent? Daar zal ik je in deze blog meer over vertellen.

Opdoen van ervaring

Een van de meest belangrijke redenen waarom een studiegerelateerde bijbaan nuttig is, is dat je er zeer waardevolle ervaring mee opdoet. Natuurlijk leer je erg veel tijdens je studie, wat al heel waardevol is op zich. Echter, zeker als je een wetenschappelijke opleiding volgt, wil de concrete vertaling naar de praktijk nog weleens missen. Het kan lastig zijn om een goed idee te krijgen van de dagelijkse werkzaamheden horend bij een functie die aansluit bij jouw studie. Het leren van theorie is heel anders dan het uitvoeren van specifieke praktische werkzaamheden. Wanneer je ervoor kiest om naast je studie een studiegerelateerde bijbaan te vervullen, maak je alvast op een laagdrempelige manier kennis met een beroep dat aansluit op jouw studie. Je kan letterlijk ‘proeven’ aan het bedrijfsleven terwijl je nog geen grote, spannende verantwoordelijkheden zal dragen.

Zelf heb ik meerdere studiegerelateerde bijbanen vervuld. Ook al vervul je vaak vrij simpele werkzaamheden die niet altijd even uitdagend zijn, het is super leerzaam om werkzaam te zijn in een bedrijf dat valt in jouw interessegebied. Je leert erg veel van de dagelijkse manier van werken, de sfeer die er hangt en krijgt veel mee van de verantwoordelijkheden en werkzaamheden die binnen dit bedrijf vervuld worden. Hier leer je erg veel van. Je ontdekt niet alleen wat goed bij je past, ook wat minder goed bij je past. Elke organisatie kent een bepaalde bedrijfscultuur, manier van werken en omgang met elkaar. Als je hier tijdens je studententijd al rond kan lopen om ervan te proeven, neem je een hele mooie en belangrijke basis mee. Zo weet je beter wat voor organisatie en functie bij jou past wanneer je gaat zoeken naar een vaste baan.

Opbouwen van een waardevol netwerk

‘Netwerken, netwerken, netwerken’. Tegenwoordig is het zo belangrijk. In onze moderne wereld waar alles en iedereen razendsnel te bereiken is, moet je ervoor zorgen dat je in contact komt met de juiste mensen en organisaties. Hiervoor is een studiegerelateerde bijbaan erg geschikt. Je komt in aanmerking met personen die werk vervullen binnen jouw vakgebied. Zij kunnen je veel vertellen over alles wat belangrijk kan zijn in het werk dat jij gaat doen. Van specifieke skills die waardevol zijn om te ontwikkelen tot interessante personen die je kunnen inspireren. Het opbouwen van een uitgebreid en interessant netwerk kost tijd en wat moeite, maar is het zeker waard. Met een studiegerelateerde bijbaan kun je hier tijdens je studententijd al mee beginnen, zodat je een mooi opstapje hebt wanneer dit goed van pas komt.

Aanvulling op jouw CV

Een studiegerelateerde bijbaan staat ijzersterk op je CV. Het opbouwen van een goed CV is iets dat tegenwoordig als zeer belangrijk wordt ervaren tijdens je studentenleven. Echter, je kunt niet alles tegelijk. Het voltooien van een studie vergt al veel tijd en energie. Hiernaast nog talloze activiteiten ondernemen is lang niet voor iedere student haalbaar. Dat is heel begrijpelijk. Wanneer je ervoor zorgt dat de bijbaan die je vervult studiegerelateerd is, heb je eigenlijk twee vliegen in één klap. Je verdient geld om van te leven en bent bezig met het opbouwen van een mooi CV. Een win-win situatie dus!

Zorg ervoor dat je een studiegerelateerde bijbaan op je CV zet onder het kopje ‘werk(ervaring)’. Zet duidelijk de titel van jouw functie neer en benoem het bedrijf waar je deze functie vervult. Gebruik een paar zinnen om jouw functie wat uitgebreider te beschrijven. Benoem specifieke werkzaamheden en schroom niet om op te schrijven wat je in deze functie leert. Vergeet tenslotte niet je LinkedIn-profiel te updaten, ook hierop neemt een studiegerelateerde bijbaan een belangrijke plek in!

Lees ook deze blogs

boost je cv

Je bent helemaal klaar om op zoek te gaan naar een studiegerelateerde bijbaan, alleen je cv kan wel een boost gebruiken. Maar waar begin je dan?

trainer worden

Is het geven van trainingen binnen organisaties onderdeel van jouw studie en zou je dit verder willen ontwikkelen?