OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESStudieschuld afbetalen: dit moet je weten

Zit jij momenteel in het laatste jaar van jouw studie of ben jij net afgestudeerd? Dan weet je dat er ook een studieschuld op je staat te wachten. De een heeft altijd thuis gewoond, dus zal niet zo'n hoge schuld hebben. Maar anderen hebben 4 á 5 jaar lang de maximale lening ontvangen van DUO en die studieschuld zal dan op z'n zachtst gezegd torenhoog zijn. Om ervoor te zorgen dat alle regels en wetten rondom het afbetalen van je studieschuld jou straks niet helemaal rauw op je dak komen vallen, hebben wij in samenwerking met BinckBank de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

De feiten

Je moet hoe dan ook jouw studieschuld gaan afbetalen, of je dat nou wilt of niet, maar de regels zijn niet alleen maar verschrikkelijk. Kijk maar:

  • Je studieschuld staat vooralsnog niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie; 
  • Je studieschuld moet binnen 15 of 35 jaar worden afgelost, check duo.nl voor de voorwaarden die voor jou gelden;
  • Tijdens deze 15 of 35 jaar kun je het betalen van je studieschuld voor een periode van 5 jaar tijdelijk stoppen; 
  • Je moet maandelijks aflossen, maar er wordt wel rekening gehouden met jouw inkomen;
  • Een hypotheekverstrekker kan jouw studieschuld niet zien, maar verzwijgen is niet zo slim en kan consequenties hebben.

Een huis kopen met een studieschuld

Als je bent afgestudeerd wil je misschien wel binnenkort langzaamaan gaan kijken voor een koophuis. Je hebt een leuke en goede baan en jouw vriend(in) ook, jullie zijn gelukkig dus op naar een hypotheekverstrekker! Maar die ene grote vraag hangt je als een donkere wolk boven het hoofd: "Heeft één van jullie een studieschuld?" En dan? Je kunt ervoor kiezen om te zwijgen over jou/jullie studieschuld, want: wat niet weet, wat niet deert. Toch? 

Je studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR, maar heeft wel een negatieve invloed op jouw hypotheek als je besluit dit te vertellen. We kunnen ons voorstellen dat je de voorkeur geeft aan het verzwijgen, maar feit is wel dat jij straks maandelijks een fors bedrag moet gaan afbetalen. Als je een huis hebt gekocht zonder te vertellen dat je een studieschuld hebt en je hebt de maximale hypotheek, dan kun je van ons aannemen dat je iedere maand de eindjes aan elkaar moet knopen. Dat de bank jouw maximale hypotheek verlaagd als ze van jouw studieschuld weten is niet om je te pesten. Het is er zodat jij de komende 15 of 35 jaar rond kunt komen. 

Als jij de hypotheek niet kunt betalen, dan is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet meer geldig, dus uiteindelijk heb je vooral jezelf ermee. Dus geef je studieschuld op als je een hypotheek wilt afsluiten, want eerlijkheid duurt het langst!

Studieschuld afbetalen

Als je pas over twee jaar hoeft te beginnen met afbetalen van jouw studieschuld, kun je jezelf nu alvast helpen door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Stel je moet over een tijdje zo'n 200 euro per maand afbetalen, zet dan nu alvast 100 euro per maand opzij. Dan hoef je dat over 2 jaar voorlopig nog maar aan te vullen met 100 euro. Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met beleggen. Beleggen kan al vanaf een heel laag bedrag, waardoor het voor iedereen is weggelegd. De kans op meer geld is erg groot, maar het is wel een stuk risicovoller dan het geld op jouw spaarrekening te laten staan. Er zijn genoeg mogelijkheden, dus lees je eens in. Misschien is het wel wat voor jou!

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank.

Lees ook deze blogs

sollicitatiebrief

Het hebben van een studiegerelateerde bijbaan heeft eigenlijk alleen maar voordelen.

sollicitatie

Gebeld worden met het nieuws dat je op sollicitatiegesprek mag komen is fantastisch, maar ook spannend. Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder nerveus je hoeft te zijn.