OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESHoe vond ik mijn kamer in Utrecht?

Ik zal eerlijk zijn: het was allesbehalve makkelijk. Mijn zoektocht naar de kamer waar ik nu woon heeft me heel wat kruim gekost. Urenlang zoeken op internet en honderden mailtjes de deur uit. Als ik dan eindelijk eens werd uitgenodigd voor een hospiteeravond, moest ik mezelf zo leuk mogelijk voordoen. Het Nederlandse systeem voor het vinden van een studentenkamer is eigenlijk best een beetje krom. Toch moeten we eraan geloven, willen we een woonplek vinden in Utrecht. In deze blog zal ik mijn verhaal delen, met de hoop je wat kennis en kunde mee te geven.

Via via

Na een jaar elke dag 1,5 uur met de trein reizen, was ik toe aan een plekje voor mezelf in Utrecht. Ik had geluk: een bekende ging een half jaar studeren in het buitenland en ik mocht die tijd in haar kamer. Hier hoefde ik geen enkele moeite voor te doen, ideaal! Bovendien kende ik haar huisgenootjes nog via de middelbare school. Een hele fijne plek dus om voor het eerst op mezelf te gaan wonen. Samen met de verhuurster sprak ik de nodige dingen af en ik had contact met de huisbaas. Alles was zo rond en ik hoefde alleen mijn kleding en wat vertrouwde spulletjes te verhuizen naar Utrecht.

Achteraf besef ik me hoeveel geluk ik hiermee heb gehad en hoe fijn het kan zijn om via via aan een kamer te komen. Mijn tip is dus om eerst je omgeving te laten weten dat je een kamer zoekt. Plaats het op Facebook, stuur het in al je groepsapps en zorg dat je moeder het in haar vriendinnengroepje gooit en tegen de kapper zegt. Altijd een kans dat hier iets moois uitrolt!

Van tijdelijk naar vast

Dat eerste half jaar op kamers vloog voorbij en voor ik het wist was het alweer tijd om een nieuwe kamer te gaan zoeken. Dit keer een vaste kamer, waar ik zo lang kon blijven als ik wil. Ik voegde de Facebook groep ‘Kamer in Utrecht’ toe en maakte een account aan bij Kamernet. Elke dag keek ik op beide websites. Al snel viel het me op dat veel huizen op zoek waren naar mensen vanaf een jaar of 20. Balen, aangezien ik nog maar 19 was. Toch reageerde ik soms op deze huizen en schreef ik in de mail dat ik niet de standaard 19-jarige, feestende student was.

Dit is zeker een tip die ik je mee geef: ga niet te veel uit van de richtlijnen in het verhaaltje. Iedereen is anders en leeftijd zegt in mijn ogen niet zoveel. Als je het gevoel hebt binnen een huis te passen, probeer het dan altijd en leg uit waarom jij dat denkt. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Na een tijdje werd ik af en toe eens uitgenodigd voor een hospiteeravond. Net zoals van vele andere studenten, was dit niet mijn favoriete bezigheid. De avonden waren niet heel vervelend, maar wel enorm vermoeiend! Soms had ik meerdere hospi’s in een week of zelfs op een dag. Steeds weer vertel je hetzelfde verhaaltje over jezelf, moet je uiterst vriendelijk zijn en zorgen dat je opvalt in de groep. Dit ging mij over het algemeen niet heel goed af, ik viel nu eenmaal niet zo op. Na een aantal uur kwam steeds hetzelfde smsje weer binnen: ‘Leuk dat je er vanavond was. Sorry, maar we hebben iemand anders gekozen. Veel succes met je zoektocht’.

Niet opgeven

Na zo’n 16 hospiteeravonden zakte de moed me behoorlijk in de schoenen. Ik kan me nog herinneren dat ik tegen mijn moeder zei: ‘Als de volgende het niet wordt, kom ik wel weer thuis wonen’. God zij dank werd de volgende het wel! Een kamer die ik vond via Kamernet, zonder een hospi. Gewoon even een kopje thee doen met het meisje dat daar woonde. Het klikte en een dag later liet ze me weten dat ik er mocht komen wonen. Zo fijn!!

Aangezien het een tweekamerappartement is en zij zelf een week later iets anders vond met haar vriend, had ik opeens een heel appartement voor me alleen. Ik vroeg een vriendinnetje of ze mijn huisgenootje wilde worden en samen hadden we binnen een aantal weken van een leeg appartement ons thuis gemaakt. Het was het einde van een moeizaam traject, maar ook het begin van een heel leuk nieuw avontuur!

Onthoud dat het voor veel studenten lastig is een kamer te vinden. De vraag is enorm en het aanbod is heel laag. Geef niet op en zet door! Uiteindelijk zal je een plekje vinden wat boed bij je past en je thuis zal worden. Dat is al het zoeken zeker waard. 

Lees ook deze blogs

sollicitatiebrief

Het hebben van een studiegerelateerde bijbaan heeft eigenlijk alleen maar voordelen.

sollicitatie

Gebeld worden met het nieuws dat je op sollicitatiegesprek mag komen is fantastisch, maar ook spannend. Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder nerveus je hoeft te zijn.