OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESDe beste studieplekjes in Nijmegen

Het collegejaar is weer begonnen en we duiken met frisse (tegen)zin weer de boeken in. Studeren is uiteraard makkelijker in een goede studieomgeving, dus bij deze mijn tips waar je volledig in de zone komt.

De Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek, in de volksmond UB genoemd, is waarschijnlijk de meest geliefde plek van menig student om zijn of haar opdrachten te maken en tentamens voor te bereiden. En met een goede reden: de UB heeft veel werkplekken waar je geconcentreerd aan de slag kunt. Bijkomend voordeel is dat de aanwezigheid van andere studerende lotgenoten een soort van sociale druk creëert om aan je studie te gaan. Je uitvlucht zoeken in Netflix gaat dus waarschijnlijk niet lukken, tenzij je geen last hebt van de scheve blikken van mensen om je heen die wel aan het studeren zijn. Tijdens je welverdiende pauzes kun je bij de Coffee Corner een lekker bakkie pleur of een versnapering halen. Als je geen moeite hebt met een stukje lopen voor je voedsel cravings, dan liggen de Refter en de Spar University ook nog vlakbij. Het gevaar is echter dat je onderweg bekenden tegenkomt, wat het moeilijker maakt om daarna weer aan de slag te gaan.

Werkplekken op de faculteit

Wanneer de UB te vol is voor jouw smaak, of je geïntimideerd raakt door alle boeken om je heen, kun je uitwijken naar andere locaties op de universiteit of hogeschool. Vrijwel elke faculteit heeft een of meerdere ruimtes ingericht als studieplekken voor haar studenten. Hier zit je dus niet alleen met lotgenoten; de kans is groot dat ze je zelfs kunnen helpen met die ene moeilijke opdracht. Het grote gevaar van studeren op een van deze werkplekken is dat je er veel bekenden treft. Ondanks dat meer zielen ook meer vreugd betekent, is dit vaak niet bevorderend voor de collectieve studiehouding. Het gevaar loert dat de studiewerkplek een groot kippenhok wordt, waar alle nieuwtjes van de studie(-vereniging) worden besproken.

Stadsbibliotheek Mariënburg

Woon je vlakbij de binnenstad en heb je geen zin om elke dag helemaal naar de universiteit te fietsen om in de boeken te duiken? Dan biedt bibliotheek De Mariënburg de oplossing! De bibliotheek kent een centrale ligging in de binnenstad en beschikt over voldoende werkplekken waar studenten altijd gretig gebruik van maken. Ook hier geldt het principe van collectief afzien: doordat iedereen met zijn neus in de boeken zit, is het moeilijker om uitgebreid te soggen (voor alle ouders die dit lezen: sog staat voor studie-ontwijkend gedrag; iets waar vrijwel elke student in uitblinkt). Tijdens de welverdiende pauzes biedt Coffeelovers, gevestigd in het gebouw van de bibliotheek, een welkome versnapering. En als je eindelijk klaar bent met studeren, kun je meteen de stad in voor een lekker drankje of een welverdiende shoppingspree.

Café of flexwerkplek

Wanneer je liever niet in een omgeving zit waar je omringd wordt door studenten, kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een café (al dan niet met flexwerkplekken). Een goed voorbeeld van dergelijke plekken is lunch- en borrelcafé Fika. Tegen een kleine vergoeding kun je daar in het Fika Kantoor gaan zitten, een werkplek met voldoende stopcontacten, snelle WiFi en een rustige sfeer. Bovendien geniet je er van onbeperkt verse koffie en thee. Voor even voelt het alsof je in Scandinavië bent en kun je de inspiratie de vrije loop geven. Ook Doppio is een echte aanrader, zeker voor de koffieliefhebbers onder ons. Met veel stopcontacten en gratis WiFi vind je er een perfecte werkplek om een dagje flink aan de slag te gaan met je scriptie, essay of opdracht. Mocht je nou meer houden van thee, liever een vegan lunch eten, of graag in een oud bruin café zitten? Geen nood, Nijmegen kent voldoende plekjes waar je terecht kunt. En als je een (paar) drankje(s) besteld zullen de meeste uitbaters geen moeite ermee hebben als je er hard gaat zitten studeren.

Thuis

Ik ben er zelf geen ster in, maar ik ken voldoende studenten die hun favoriete studieplekje zelf gecreëerd hebben in hun eigen stekkie. Als je ervoor kunt zorgen dat je niet afgeleid wordt door sociale media, Netflix of je huisgenoten, biedt een thuiswerkplekje veel voordelen. Zo kun je jezelf voorzien in je koffie- en snackbehoeften, zal niemand je rond sluitingstijd naar buiten sturen en staat altijd die ene playlist op waar je altijd zo lekker op gaat tijdens het studeren. Mocht je na het lezen van deze blog nou je perfecte studieplek gevonden hebben, heb ik nog even gezocht naar de beste studietips om je productief op gang te brengen!

Lees ook deze blogs

sollicitatiebrief

Het hebben van een studiegerelateerde bijbaan heeft eigenlijk alleen maar voordelen.

sollicitatie

Gebeld worden met het nieuws dat je op sollicitatiegesprek mag komen is fantastisch, maar ook spannend. Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder nerveus je hoeft te zijn.