OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRES


OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESMijn studie: Communicatiewetenschap

Het is vaak lastig om de knoop door te hakken en een keuze te maken voor welke studie je wilt gaan volgen. Denk je er nou over na om Communicatiewetenschap te studeren? Wil jij graag de voor en nadelen van de studie weten? Of ben je gewoon benieuwd naar wat er binnen deze opleiding allemaal gedaan wordt? Lees dan snel verder want ik geef vandaag mijn ongezouten mening over de studie Communicatiewetenschap.

Communicatiewetenschap

Altijd wanneer ik zeg dat ik Communicatiewetenschap studeer komen de 'grappigste' opmerkingen aan bod. 'Oh, jij kan zeker heel goed communiceren?' 'Wat doe je dan? Een beetje praten?' 'Wat word jij later? Professionele prater?'  Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar dat is niet helemaal wat mijn studie inhoudt. Op dit moment zit ik in mijn tweede jaar van de studie en met (hopelijk) nog maar een jaar hierna te gaan, denk ik dat ik jullie een redelijk goed beeld kan geven wat de studie inhoudt. In de studie Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit houden wij ons voornamelijk bezig met de invloed van de media op het individu en de samenleving. Er worden veel recente onderwerpen zoals fake news en stereotypering in de media besproken en wat de invloed hiervan zou kunnen zijn. Ook komen er verschillende termen, begrippen, theorieën én onderzoeken aan bod. Naast dat we ons natuurlijk bezig houden met communicatie gerichte vakken worden er ook redelijk wat algemene vakken zoals statistiek, algemene wetenschapsgeschiedenis en filosofie gegeven. Het eerste jaar is een redelijk algemeen jaar, waarin erg veel thema's aanbod komen. In het tweede jaar kun je al iets meer verdieping verwachten en kies je voor twee semesters een keuzevak. In het derde en tevens ook laatste jaar loop je het eerste half jaar stage, ga je naar het buitenland of volg je een minor. In het half jaar daarop hou je je bezig met je scriptie. Dan ben je officieel een communicatie expert en kan je erg veel kanten op en natuurlijk nog een master volgen.

School/sociaal leven verhouding

Wanneer je een studie start kan je er eigenlijk van uitgaan dat dit de 'hoofdactiviteit' is waar je je voornamelijk mee bezig gaat houden. Echter vind ik dit zelf allemaal heel erg mee vallen, ik heb om eerlijk te zijn redelijk wat tijd over om te werken, te sporten, relaxen én te genieten van m'n studentenleven. Wanneer ik dit zeg spreek ik natuurlijk alleen voor mij zelf want er zijn genoeg vrienden van mij die dit niet zo ervaren. Op de universiteit is het zo dat er in het algemeen weinig contacturen zijn, wij hebben in het algemeen zo'n 12 tot 16 uur les in de week. Meestal zijn dat dan 3 maximaal 4 dagen school in de week waarvan de grootste helft niet verplicht is om naar toe te gaan. Ook al zijn de meeste lessen niet verplicht, heb ik tot nu toe gemerkt dat het wel heel erg in je voordeel werkt als je er wel bent. 

Voor- en nadelen 

Nu ik wat algemene informatie over de studie en studielast besproken heb, wil ik jullie graag nog wat voor- en nadelen van de studie geven. Voor mij is het zowel een voordeel als een nadeel dat de vakken wat algemeen zijn. Ik vind het jammer dat er tot nu toe nergens echt in verdiept wordt en alles heel oppervlakkig blijft. Ik vind dit dus aan de andere kant ook weer positief omdat het natuurlijk ook juist goed kan zijn dat je van alles het nodige weet. Er zijn een aantal vakken die ik persoonlijk heel onnodig en niet interessant vind, maar dat hoort er ook bij. Er zal, welke studie je ook doet, altijd een vak zijn wat je niet leuk of niet interessant vindt. De studie communicatiewetenschap is een studie die heel toepasbaar is op alles wat er tegenwoordig gebeurt in de media en om je heen. Soms wanneer ik het nieuws of reclame zit te kijken herken ik gewoon concepten waar ik over geleerd heb en snap ik wat de bedoeling er achter is. Ik ben persoonlijk heel blij dat ik communicatiewetenschap gekozen heb en zou de studie eigenlijk iedereen ook aanraden. Als laatste vind ik de studielast echt wel meevallen en dat is natuurlijk ook een klein (groot) voordeel ;).  En nu rest natuurlijk wel nog één vraag: wat ga je hier nou mee worden? Daar heb ik tot nu toe één antwoord op: nog geen idee! 

Voordelen: brede studie, toepasbaar in dagelijks leven. 

Nadelen: brede studie, veel algemene vakken. 

Hopelijk heb ik jullie op deze manier goed geïnformeerd over wat de studie inhoudt en hoe ik deze beleef! Wat studeer jij of ga jij studeren?

Share this post