OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRES


OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESZorgtoeslag

Belangrijke punten over de zorgverzekering

Binnenkort veranderen de polisvoorwaarden van de zorgverzekeringen weer. Dit geeft jou de gelegenheid om na te denken of je bij je zorgverzekeraar wil blijven of dat je wil overstappen. In dit artikel geven wij jou informatie over zorgverzekeringen.                            

De juiste zorgverzekeraar kiezen

Het is niet makkelijk om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Je kan kiezen uit veel verzekeraars. Je kan zelfs bij de Hema een zorgverzekering nemen! Gelukkig kunnen we online zorgverzekeringen vergelijken. Hierbij krijg je een overzicht met verzekeraars te zien en de prijzen die zij hanteren. Scheelt je weer uitzoekwerk! Er zijn ook nog aanvullende verzekeringen beschikbaar. Je moet wel even kijken wat jij nodig hebt en hoeveel je er uiteindelijk voor gaat betalen.

Basisverzekering en aanvullende verzekering

Een basisverzekering heb je sowieso als je een zorgverzekering aanvraagt. Dit is ook verplicht. De basisverzekering vergoedt veelgebruikte geneeskundige zorg en de noodzakelijke zorg. Dus als jij een keer naar de huisarts moet, dan wordt dit gewoon vergoed. Een aanvullende verzekering is iets extra’s. In de basisverzekering heb je bijvoorbeeld geen dekking voor de tandarts. Dit moet je dus apart afsluiten als je dit gedekt wilt hebben. Ga jij twee keer of meer naar de tandarts voor behandelingen? Dan is het handig om een aanvullende verzekering hiervoor te nemen. Je moet wel kijken wat er wordt vergoed door welke verzekeraar. Want het verschilt natuurlijk per verzekeraar. Hetzelfde geldt ook voor brillen en lenzen. 

Eigen risico

Elk jaar stelt de overheid een verplicht eigen risico vast. Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat de verzekering iets gaat vergoeden. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, dan moet je deze eerst zelf betalen. En als je het verplichte eigen risico op hebt gemaakt, dan vergoedt jouw zorgverzekering de rest van de kosten. Er zijn ook een aantal dingen die niet onder het eigen risico vallen. Een huisartsbezoek, kraamzorg en verloskundige zorg vallen niet onder het eigen risico. Je betaalt dan ook niet voor deze zorg met je eigen risico. 

Het eigen risico kan je ook vrijwillig verhogen. Als je dit verhoogt, betaal je maandelijks een lagere premie. Maar dit is niet altijd handig. Als je een ongeluk krijgt en je been breekt, dan moet je het verplichte eigen risico plus vrijwillige eigen risico in een klap uit eigen zak betalen. Je moet dus voor jezelf nagaan of je zoveel geld kan missen als er iets gebeurt.

Zorgtoeslag

Als student heb je natuurlijk geen hoog inkomen. Gelukkig worden studenten en anderen met een laag inkomen geholpen. Je kan namelijk zorgtoeslag aanvragen bij de belastingdienst. 

Share this post