Skip to main content

Motivatiebrief schrijven

Het is zo ver: op zoek naar een nieuwe (bij)baan. De zoektocht kan moeilijk zijn, maar een motivatiebrief is misschien nog wel lastiger. Om je een beetje op de goede weg te helpen, vertellen wij jou graag hoe je een goede motivatiebrief schrijft. Behalve dat er absoluut geen spellingsfouten in de brief mogen voorkomen, zijn er nog een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten.

Doe onderzoek naar het bedrijf

Voordat je begint aan het schrijven van een motivatiebrief, doe je eerst goed onderzoek. Wat voor bedrijf is het, welke bedrijfscultuur heerst er en wat houdt de functie precies in. Door hier en daar wat informatie over het bedrijf en de functie in de brief te verwerken, toon je kennis en interesse in de functie. Je bent dan ook alvast een beetje voorbereid voor als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Sterke opening van de motivatiebrief

Het begin van de motivatiebrief is misschien wel het allerbelangrijkste van de brief. Het is tenslotte het eerste wat de recruiter of werkgever ziet. De openingszin onderscheidt jou van andere sollicitanten. Tenminste, als je het goed doet. Veel brieven beginnen met: “Naar aanleiding van de vacature...”. Deze zin is niet verkeerd, maar wel heel standaard. Hierdoor ga je niet echt opvallen. Het is daarom slim om een pakkende en originele zin te bedenken, waardoor je meteen de aandacht hebt.

Schrijf zoals je zelf bent

Je kunt een keurige brief schrijven, precies zoals je denkt dat zij het willen, maar ben je dan helemaal jezelf? Natuurlijk wil je de brief zo goed mogelijk schrijven, maar het is ook belangrijk om jezelf te laten zien. Grote kans dat dit als iets positiefs ervaren wordt en juist heel erg gewaardeerd wordt. En zo niet, dan is het ook niet de juiste werkplek voor jou, toch? Dus ben je een grappenmaker en op zoek naar een plek waar dat ook af en toe mag? Maak dan in je brief een klein grapje. Let wel op of het niet verkeerd geïnterpreteerd kan worden!

Vertel waar je goed in bent

Natuurlijk zet je een paar eigenschappen of competenties in de brief die goed overkomen of die in de vacature staan vermeld. Wees niet bescheiden en ga er in detail op in. Bedrijven lezen graag waarom jij vindt dat je ergens goed in bent en wat ook bewijst dat jij daar goed in bent. Ervaringen zijn belangrijk. Wat heb je waar mogen leren? Dit bewijst niet alleen dat je het kunt, maar ook dat je super gemotiveerd bent en passie hebt voor het vak. Let er wel op dat je motivatiebrief geen samenvatting van je cv wordt. Heb je nog niet veel ervaring in het vak en kun je ook nog niet heel overtuigend verwoorden waar je goed in bent? Maak dan ons gratis assessment. Deze geeft inzicht in jouw soft skills. Hiermee kun je de recruiter overtuigen waarom jij goed bent in bepaalde dingen en dat je bij het bedrijf past!

Verstuur je motivatiebrief in PDF

Een grote fout die regelmatig gemaakt wordt: de motivatiebrief versturen in een ander bestandstype dan PDF. Er zijn onwijs veel verschillende laptops en computers die bestanden op verschillende manieren weergeven. Hoe een Word-bestandje er bij jou uitziet, verschijnt bij iemand anders misschien helemaal scheef en in een andere lettergrootte. Om dit te voorkomen zet je het bestand om naar een PDF. Deze ziet er op iedere laptop hetzelfde uit.

Heb jij ze met jouw motivatiebrief overtuigd en mag je op gesprek komen? Lees dan snel onze sollicitatietips waarmee je die toffe baan snel binnenhaalt!

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.