Skip to main content
solliciteren soft skills

Soft skills: zo helpen ze jou bij solliciteren

Zogenoemde soft skills worden steeds vaker gevraagd bij vacatures. Maar wat zijn soft skills nu eigenlijk? En hoe kun je aantonen dat je deze bezit? Wij leggen het uit!

Soft skills

Soft skills gaan eigenlijk heel erg over wie je bent als persoon. Hoe communicatief vaardig en sociaal ben je? Ben je vriendelijk en heb je goede persoonlijke eigenschappen, en hoe ben je in relaties met anderen? In deze vorm zijn soft skills een aanvulling op de ‘hard skills’: de - vaak technische - vaardigheden die vooral betrekking hebben op je beroep.

Als je op zoek gaat naar vacatures, zul je vanzelf een heel aantal termen tegenkomen die onder de soft skills vallen: flexibele werkhouding, creatief denker, een echte teamspeler zijn. Al deze voorbeelden vallen onder de soft skills. Benieuwd welke soft skills jij bezit? Doe dan ons assessment om jouw soft skills te ontdekken. Dit is een goede aanvulling op jouw cv!

Wat zijn de belangrijkste soft skills?

Communicatie

De basis van goede soft skills begint bij goede communicatie skills. Het is immers lastig om een goede teamspeler te zijn als je niet goed met elkaar kunt communiceren. Ook het geven van (constructieve) feedback valt of staat bij goede communicatie. Zet deze skills dus zeker hoog op je lijstje!

Besluitvaardigheid

Wanneer jij in staat bent om keuzes te maken en problemen op te lossen, zal je voor veel werkgevers van extra waarde zijn. Het goed kunnen werken in stressvolle situaties, proactief en creatief werken en oplossingsgericht denken en handelen zijn allemaal soft skills die een werkgever graag ziet.

Persoonlijkheid

Ben jij altijd die ene vriend(in) die alle feestjes, uitjes en cadeautjes bij verjaardagen regelt? Dat getuigt van goede persoonlijke skills. Je bent waarschijnlijk gedreven en assertief, en hebt de juiste attitude om te zorgen dat het eindproduct tot in de puntjes verzorgd is. Als je bovenstaande kwaliteiten toepast in een werkomgeving, is het niet zo vreemd dat werkgevers staan te springen om iemand die deze eigenschappen bezit.

En het lijstje kan nog wel even doorgaan. Bedenk vooral ook welke soft skills je zelf denkt te hebben, en zet deze op je CV. Het kan zomaar het verschil maken! Ook als je bovenstaande soft skills nog niet bezit, is dat uiteraard niet het einde van de wereld. Als jij leergierig bent en laat zien dat je graag wilt leren en groeien als persoon zal jij hier vanzelf in rollen!

Ga uit van je eigen krachten

Omdat de lijst van soft skills maar door kan blijven gaan, is het belangrijk dat je vooral dicht bij jezelf blijft. En ben niet te bescheiden! Als jij jarenlang in de horeca hebt gewerkt, ben je ongetwijfeld goed in met mensen werken en onder hoge druk presteren. Of kon jij als geen ander de schappen van de lokale supermarkt (FIFO!) vullen? Dan heb je vast een georganiseerde en gestructureerde werkwijze gehad. Bedenk dus vooral welke onderdelen van je werk ook bij een andere baan ingezet kunnen worden.

En blijf je ontwikkelen! Je hard skills zullen soms wat meer stilstaan, zeker als je voor langere tijd met dezelfde systemen werkt. Maar je soft skills zullen altijd met je mee veranderen: van teamspeler naar een meer leidinggevende functie. Of van gestructureerde medewerker naar een creatieve denker die problemen snel en creatief op weet te lossen.

Schrijf je in en krijg een gratis assessment!

Wil jij solliciteren op de nieuwste vacatures, je favoriete vacatures opslaan, op de hoogte blijven van relevante vacatures én een gratis assessment ontvangen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven