Skip to main content

Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan?

Je kan op verschillende manieren een bijbaan vinden die bij je studie past. Een aantal hogescholen en universiteiten delen intern vacatures die passen bij een bepaalde studie. Ze worden meestal verstuurd per e-mail of geplaatst op het intranet. Maar er zijn nog meer manieren om een studiegerelateerde bijbaan te vinden.

Bijbaan vinden op vacaturebanken

De makkelijkste manier om een bijbaan te vinden, is door de vacaturebanken goed in de gaten te houden. Bij de meeste online vacaturebanken kan je filteren op sector en het aantal uur dat je beschikbaar bent. Zo vind je gemakkelijk een bijbaan die bij je studie past en je hoeft dan alleen nog te solliciteren!

Bijbaan vinden via je eigen netwerk

Als jij op zoek bent naar een studiegerelateerde bijbaan kan iemand binnen jouw netwerk je misschien wel helpen. Je kent vast wel een paar familieleden of mensen bij bedrijven waar je hebt gewerkt die jou kunnen helpen. Voor studenten is het vaak ook makkelijk om een netwerk op te bouwen met behulp van social media. Op Facebook verbindt je meestal met vrienden, familie en kennissen en zij kunnen ook op professioneel gebied misschien wat voor je betekenen. Op LinkedIn kan je meer professionele contacten krijgen. Deze mensen hoef je niet per se te kennen om er een connectie mee te maken. Misschien zit je ook bij een studentenvereniging of in een commissie. Hier leer je nog meer mensen kennen die ook tot jouw netwerk behoren. Je kan je netwerk verder opbouwen door naar events of netwerkbijeenkomsten te gaan. Hierbij zijn sociale vaardigheden erg belangrijk. Bij netwerken gaat het niet alleen om vragen; je moet ook iets terug kunnen doen. Het is ook belangrijk om goed contact te onderhouden met je netwerk. Toon interesse en luister naar wat een ander te zeggen heeft. Zo zorg je dat het contact goed blijft en je een beroep kunt doen op mensen als je ze nodig hebt op professioneel vlak.

Bijbaan vinden op social media


Tegenwoordig zitten veel bedrijven en zakenmensen op social media. Er worden ook regelmatig vacatures geplaatst op social media door bedrijven. Als je een bijbaan zoekt, is het dus handig om interessante bedrijven te volgen op social media als Facebook, Instagram en LinkedIn. Gebruik ook je eigen pagina's op de juiste manier. Heb je veel feestfoto's op je social media staan? Zorg dan dat deze pagina's niet op openbaar staan. Op LinkedIn is het goed om alleen professionele content te delen. Deel informatie over wat je studeert, waar je op dit moment werkt en wat je allemaal kan. Op deze manier kan je op LinkedIn reageren op een vacature zonder je cv op te sturen. Het is dus belangrijk om social media in de gaten te houden. Wie weet vind je daar een bijbaan die bij jouw opleiding past. 

Bijbaan vinden met behulp van een uitzendbureau


Je kan ook een bijbaan zoeken via een uitzendbureau. Dat klinkt misschien erg ouderwets, maar zij kunnen je goed helpen bij het vinden van werk. Via deze bureaus kan je reageren op vacatures, begeleiding krijgen en er zijn bij sommige bureaus opleidingsmogelijkheden. Op sommige hogescholen en universiteiten (of in de omgeving ervan) is soms een uitzendbureau speciaal voor studenten gevestigd. Zij hebben vaak bijbanen die bij bepaalde studies of vakgebieden passen. Loop daar dus zeker even langs als je een bijbaan zoekt die bij je studie past!

Op de hoogte blijven van studiegerelateerde banen

Wil je op de hoogte blijven van (bij)banen die bij jouw studie passen? Schrijf je dan bij ons in en ontvang updates van de nieuwste vacatures die matchen op basis van jouw wensen en studierichting.

Schrijf mij nu in

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.