OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESHoe vind je een studiegerelateerde bijbaan

Er zijn verschillende manieren om een bijbaan te vinden die bij je studie past. Het kan ten eerste via je school. Er zijn een aantal hogescholen en universiteiten die intern vacatures delen. Dit kunnen ze doen door vacatures te sturen via e-mail. Of je kan vacatures vinden op het intranet. Denk aan je blackboard waar ook alle andere mededelingen over je opleiding te vinden zijn. 

Via je eigen netwerk

Je kan ook een bijbaan vinden door te kijken in je eigen netwerk. Je kent vast wel een paar mensen in de familie of in bedrijven waar je hebt gewerkt die jou kunnen helpen met bepaalde dingen. Deze mensen kennen natuurlijk ook mensen en op deze manier kan je meer mensen bereiken. Voor studenten is het makkelijk om een netwerk in kaart te brengen door middel van social media. Op Facebook vind je meestal vrienden, familie en kennissen. Op LinkedIn kan je meer werkgerelateerde contacten krijgen. Misschien zit je bij een studentenvereniging of een commissie. Hier leer je ook mensen kennen die tot jouw netwerk behoren. Je kan je netwerk opbouwen door naar events of netwerkbijeenkomsten te gaan. Hierbij zijn sociale vaardigheden erg belangrijk. Bij netwerken gaat het niet alleen om vragen. Je moet ook iets terug kunnen doen. Je moet goed contact onderhouden met je netwerk. Bij het netwerken is het belangrijk dat je echt interesse toont en goed luistert. 

Social media

Veel bedrijven en zakenmensen zitten tegenwoordig op social media. Het bereik op social media is namelijk erg groot. Op deze kanalen zetten bedrijven vaak ook een vacature. Kijk dus vooral op de Facebook van een bepaald bedrijf. Daarnaast kan je ook zoeken op LinkedIn. Bedrijven zetten LinkedIn vaak in voor zakelijke aspecten, dus ook vacatures. Op je eigen profiel kan je al je informatie kwijt: waar je op dit moment studeert, waar je in het verleden hebt gestudeerd, waar je hebt gewerkt en wat je allemaal kan. Op deze manier kan je reageren op een vacature zonder je cv op te sturen. Door deze socialmediakanalen kan je je netwerk ook vergroten. Het is dus belangrijk om social media in de gaten te houden. Wie weet vind je een bijbaantje dat bij jouw opleiding past. 

Via een gespecialiseerd uitzendbureau

Je kan ook een baan vinden via een uitzendbureau. Dat klinkt erg ouderwets, maar zij kunnen je erg goed helpen bij het vinden van werk. Via deze bureaus kan je reageren op vacatures, begeleiding krijgen en er zijn bij sommige bureaus opleidingsmogelijkheden. Op sommige hogescholen en universiteiten (of in de omgeving) is een uitzendbureau gevestigd. Speciaal voor studenten! Naast de ‘gewone’ uitzendbureaus heb je ook uitzendbureaus speciaal voor studenten.