OP ZOEK NAAR EEN

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN STAGE BIJBAAN STARTERSFUNCTIE

DAN BEN JE HIER AAN HET JUISTE ADRESHoe maak je een CV?

Als je gaat solliciteren naar een baan, dan is het gebruikelijk dat je een curriculum vitae, oftewel een cv, meestuurt. Je cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen en je kan hem aanvullen met andere relevante onderdelen. Een werkgever heeft door middel van de cv een overzicht van jouw gegevens en krijgt een beeld van jouw kwaliteiten. Hieronder volgen een paar voorbeelden van onderdelen van een cv. Deze tips kan je gebruiken om je cv in orde te maken. 

Persoonsgegevens in jouw curriculum vitae

Het eerste vaste onderdeel van een cv bevat jouw persoonsgegevens. Hierin neem je onder andere op: je hele naam, huidig adres, geboortedatum, geboorteplaats en nationaliteit. Je kan er ook bij zetten wat jouw geslacht is en wat jouw burgerlijke staat is. Het is vaak ook handig om erbij te vermelden of je een rijbewijs hebt. Verder vermeld je je telefoonnummer en het e-mailadres waar je op te bereiken bent. Zorg er wel voor dat je een professioneel e-mailadres hebt. Een combinatie van je voor- en achternaam kan bijvoorbeeld prima. Maar met een e-mailadres als "xxlammetje13@hotmail.com" wordt je natuurlijk niet serieus genomen. Vlak naast de persoonsgegevens kan je een foto van jezelf plaatsen. Wel een serieuze en professionele foto! Een pasfoto zou ook kunnen, maar geen foto van Facebook waar jij feestend met drank in je handen staat. 

Gevolgde opleidingen 

Het tweede onderdeel is een overzicht van opleidingen die je gevolgd hebt. Je vermeldt hier de opleiding die je volgde, de periode van de opleiding en de naam van de school. Als laatste schrijf je er nog bij wat het uiteindelijke studieresultaat was. Dit kan bijvoorbeeld zijn "opleiding afgerond, diploma behaald" of "certificaat behaald". Je kan ook opleidingen vermelden die je niet hebt afgemaakt om gaten in je cv te voorkomen.

Werkervaring

Het derde onderdeel is een overzicht van banen die je hebt gehad. Hier vermeld je je functie, de periode van wanneer je bij het bedrijf hebt gewerkt en de naam van het bedrijf. Een referentie kan je erbij vermelden, maar hoeft niet per se. Het aantal uren dat je per week werkte kan je er ook bij vermelden, maar ook dit hoeft niet per se. Houd het wel relevant. Je hoeft bijvoorbeeld niet te vermelden dat je kranten hebt bezorgd als je solliciteert voor de functie boekhouder. Je kan wel je stages vermelden om aan te tonen dat je ervaring hebt als boekhouder.

Kennis en vaardigheden

Het laatste vaste onderdeel is een overzicht van jouw kennis en vaardigheden. Hier kan je bijvoorbeeld vermelden dat je goed bent met Photoshop, InDesign, Excel en andere Mircosoftprogramma’s. Maar je kan ook erbij zetten welke talenkennis jij hebt. Als jij Duits hebt gehad op school en je weet nu alleen de basis, dan kan je vermelden: basiskennis Duits. Ben je supergoed in Engels? Dan kan je erbij vermelden: spreekt en schrijft vloeiend Engels.

Algemene tips voor het maken van je CV

  • Door gebruik te maken van een tool zoals CV.nl weet je zeker dat je een goede opbouw hebt van je cv met een overzichtelijk eindresultaat.
  • Schrijf actief 
  • Houd het kort en krachtig (max. 2 pagina’s)
  • Wees anders. Maak jouw cv opvallend door bijvoorbeeld kleur te gebruiken of een speciaal ontwerp
  • Schrijf afkortingen voluit
  • Wees altijd eerlijk in je cv
  • Laat iemand jouw cv checken op spelfouten