Skip to main content

Hoe maak je een cv?

Zoek je een bijbaan? Dan heb je in ieder geval een cv nodig! Cv staat voor curriculum vitae en het geeft een overzicht van alle gegevens die relevant kunnen zijn voor een recruiter of werkgever. Zo krijgt de lezer direct een goed beeld van jouw kwaliteiten. Het cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen die je kan aanvullen met extra informatie. Hieronder vind je handige tips om een goed cv te maken!

Persoonsgegevens

Het eerste vaste onderdeel van het cv zijn je persoonsgegevens. Hierin staan de volgende gegevens:

 • voor- en achternaam
 • adres
 • geboortedatum en -plaats
 • nationaliteit
 • professioneel e-mailadres
 • telefoonnummer

Maar voordat je zonder nadenken dit rijtje opdreunt en op papier zet, is het goed om te weten dat je bij dit onderdeel al kunt opvallen. Vermeld bijvoorbeeld welk rijbewijs je hebt, als je denkt dat dit handig kan zijn voor de functie. Heb je een eigen blog, online portfolio of website die relevante kwaliteiten laat zien voor de baan? Dan zet je deze er natuurlijk bij! Vlak naast je persoonsgegevens kun je een foto van jezelf plaatsen. Kies wel een professionele foto en niet een foto van 4 uur 's nachts met een biertje in je hand, maar dat had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht ;). Het beste is om voor een portretfoto te gaan met natuurlijk daglicht, waarbij je recht in de camera kijkt met een glimlach.

Werkervaring

Een overzicht van je werkervaring is ook onmisbaar op je cv. Vermeld steeds je functie, de periode dat je er gewerkt hebt en de naam van het bedrijf. Neem alleen banen op waar je ervaring hebt opgedaan die je ook bij de functie kunt gebruiken. Je hoeft bijvoorbeeld niet te vermelden dat je 10 jaar geleden kranten hebt bezorgd als je reageert op een vacature voor boekhouder. Stages kun je meenemen als werkervaring of juist apart vermelden.

Opleidingen

Op je cv vermeld je ook welke opleidingen je hebt afgerond. Noem hierbij de naam van de opleiding, de periode dat je de opleiding hebt gevolgd en de naam van de onderwijsinstelling. Vertel ook wat het studieresultaat was. Dit kan bijvoorbeeld zijn: diploma of certificaat behaald of opleiding afgerond. Je kunt ook studies vermelden die je niet hebt afgemaakt om gaten in je cv te voorkomen. Zet dan bij studieresultaat: opleiding voortijdig beëindigd. Haalde je goede cijfers? Dan kun je nog vermelden wat je gemiddelde cijfer voor de opleiding was. 

Kennis en vaardigheden

Kennis en vaardigheden zijn ook goed om te vermelden op je cv. Hier zet je bijvoorbeeld neer met welke programma's je goed overweg kunt. Voor de functie van grafisch designer bijvoorbeeld zijn programma's als Photoshop goed om te noemen. Solliciteer je naar de functie van websitebeheerder? Dan is het goed om neer te zetten met welke content management systemen je overweg kunt. Algemene programma's, zoals Word, hoef je hier niet te noemen. Wel kun je hier de talen neerzetten die je beheerst en hoeveel kennis je van deze taal hebt. Als je Duits hebt gehad op school en je weet nu alleen nog de basis, dan kan je vermelden: basiskennis Duits. Ben je supergoed in Engels? Dan kan je bijvoorbeeld noemen: spreekt en schrijft vloeiend Engels.

Extra onderdelen

Wil je dat jouw cv extra opvalt? Dan kun je nog een aantal dingen toevoegen. Heb je bijvoorbeeld nevenactiviteiten, zoals een bestuursjaar bij een vereniging, gedaan die interessant kunnen zijn voor de functie? Neem dit dan op in je cv. Ook kun je een alinea toevoegen, waarin je kort iets over jezelf vertelt. In dit persoonlijke stukje zet je bijvoorbeeld neer wat je krachten zijn, maar ook wat je in je vrije tijd doet. Zo'n stukje over jezelf geeft je cv meteen een personal touch. Let er wel op dat je hier niet dezelfde dingen inzet als in je sollicitatiebrief.

Algemene tips om cv te maken

 • Gebruik een tool als CV.nl als je zeker wilt zijn dat je cv een goede opbouw heeft met een overzichtelijk eindresultaat
 • Zet je naam in de header - zo kunnen recruiters je cv snel vinden
 • Schrijf actief
 • Houd het kort en krachtig (max. 2 pagina’s)
 • Wees anders - maak jouw cv opvallend door bijvoorbeeld kleur te gebruiken of kies een speciaal ontwerp
 • Schrijf afkortingen voluit
 • Wees altijd eerlijk in je cv
 • Laat iemand je cv checken op spelfouten

Blogs

Lees hier alle blogs over (studiegerelateerde) bijbanen, stages, het maken van een CV, sollicitatietips en meer.