Skip to main content
ambities

Zo bespreek je jouw ambities in een sollicitatiegesprek

Wanneer je op zoek bent naar een studiegerelateerde (bij)baan, dan heb je meestal een doel voor ogen. Bijvoorbeeld ervaring opdoen, een eerste indruk krijgen van het werkveld, of misschien ben je al ambitieuzer. Dat mag je zeker benoemen! Het is een van de voorbeeldvragen die je vaak wel voorbereid wanneer je op sollicitatiegesprek mag komen: “waar zie jij jezelf over 5 jaar?”. Deze vraag is een manier om erachter te komen wat voor ambities je hebt. En er is niks mis mee om deze ambities ook uit te spreken. Maar aan wat voor dingen kan je dan denken?

Werkzaamheden

Allereerst kun je uitspreken wat voor werkzaamheden je graag wil doen. Als nieuwe werknemer is het natuurlijk moeilijk inschatten wat voor werk je graag doet en hoeveel je aankunt, maar je mag bijvoorbeeld best aangeven dat je het prettig vindt om je helemaal vast te bijten in één project, of juist het liefst een paar verschillende dingen hebt lopen. Je kunt ook alvast nadenken over welke onderdelen van het vak je nog niet kunt, maar die je wel leuk lijken. Zelf heb ik bijvoorbeeld de ambitie om meer te leren over de (audio-)visuele kant van mijn vakgebied. Wanneer ik op sollicitatiegesprek ga bij een bedrijf, laat ik weten dat ik hier graag meer over zou willen leren. Vervolgens kan mijn (hopelijk toekomstige) werkgever bedenken of die vaardigheid relevant is voor mijn werkzaamheden en me eventueel ondersteunen om deze doelen te bereiken.

Hogerop komen

Een andere ambitie die je best mag uitspreken, is de wens om hogerop te komen. Veel van ons zullen niet meteen in een managementfunctie bij een bedrijf binnenstappen. Je begint vaak onderaan en door hard en goed werk, kom je hogerop de ladder. Wanneer je een managementfunctie ambieert, moet je andere dingen leren dan wanneer je vooral heel goed wil worden in wat je doet. Managers zijn vaak vooral gericht op de softskills: ze organiseren het werk, motiveren de werknemers en presenteren de resultaten. Dit zijn hele andere skills dan die je bijvoorbeeld zou willen leren wanneer je de beste in je vak wil worden.

Wees eerlijk

Maar ook als je geen managementfunctie ambieert, mag je dat zeggen. Ambities horen bij het leven; ze vormen een uitdaging die het de moeite waard maakt om elke dag uit je bed te komen en te werken om er een stapje dichterbij te komen. Zolang je maar eerlijk bent over je ambities. Weet je nog niet zo goed wat je ambities zijn? Dan is dit het moment om daar eens goed over na te gaan denken!

Blijf op de hoogte en krijg een gratis assessment!

Wil jij op de hoogte blijven van relevante vacatures, een gratis assessment ontvangen en regelmatig tips over solliciteren, motivatiebrief schrijven en meer krijgen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven