Skip to main content
telefoon zakelijk

Een zakelijke telefoon voor je onderneming: hoe werkt dit belastingtechnisch?

Bij het gebruik van een zakelijke telefoon zijn fiscaal gezien twee aspecten te onderscheiden. Het gaat hier om de kosten van de aanschaf van de zakelijke telefoon en de zakelijke telefoonkosten. Beide soorten zijn kosten die aftrekbaar zijn in de vorm van zakelijke kosten. Hoe dit belastingtechnisch allemaal in elkaar zit? Je leest het hieronder!

Kosten aanschaf fiscaal aftrekbaar

Als je een zakelijke telefoon koopt dan zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Je hebt voor de fiscale aftrek wel te maken met een bepaalde grens. De kosten van een telefoon die goedkoper is dan 450 euro zijn in één keer af te trekken. Koop je een duurdere smartphone? Dan ziet de Belastingdienst dat als investering. Ook als je bijvoorbeeld de nieuwe iPhone SE koopt met een adviesprijs van 489 euro. Het is dan de bedoeling om de zakelijke telefoon op de balans te zetten. De tweede generatie iPhone SE is overigens een prima telefoon voor zakelijk gebruik.

Er vindt in dat geval jaarlijks een afschrijving plaats. Een uitzondering hierop geldt voor startende ondernemers. Die mogen naar keuze de aanschafkosten wel in één keer fiscaal aftrekken. De Belastingdienst ziet jou als startende ondernemer als je recht hebt op de startersaftrek. De kosten van btw voer je bij de btw-aangifte op als voorbelasting. Hoef je als ondernemer geen btw-aangifte te doen? In dat geval mag je de kosten met btw aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Als je een telefoon privé koopt dan zijn de kosten van de aanschaf niet aftrekbaar.

Zakelijke telefoonkosten fiscaal aftrekbaar

Als je een zakelijke telefoon hebt dan zijn de zakelijke telefoonkosten aftrekbaar van de winst van je onderneming. Het is in dat opzicht handig om dan een zakelijk abonnement af te sluiten. Als je ook privé belt via je zakelijke abonnement dan mag je de kosten daarvan niet fiscaal in mindering brengen. Andersom is het ook zo dat als je een privé abonnement hebt , je wel de zakelijke telefoonkosten als kosten van de winst mag aftrekken. Het is natuurlijk lastig om steeds bij te moeten houden wanneer je privé of zakelijk belt. Wanneer je zakelijk belt tijdens je bijbaantje zul je dit zelf niet hoeven te verzorgen. Echter wanneer je ondernemer bent dien je deze zaken wel te regelen. Daarom is het gewoon handiger om zakelijk en privé gescheiden te houden als het om de telefoonkosten gaat.

Dat is onder meer op te lossen door van een dual sim smartphone gebruik te maken. Je plaatst dan twee simkaarten in het toestel, één voor privé en de ander voor zakelijk gebruik. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om van twee telefoons gebruik te maken. Het lastige is wel dat je dan altijd met twee mobiele telefoons op zak loopt. Een andere oplossing is een bel app te gebruiken. Daarmee voorzie je in een tweede telefoonnummer op je mobiele telefoon. Bijvoorbeeld door een bestaand vast nummer daarvoor te gebruiken of door een nieuw regionummer te kiezen. Zo hoef je niet de hele dag met twee telefoons rond te lopen en is het belverkeer zakelijk en privé te scheiden. Er zijn wat dat betreft dus mogelijkheden genoeg om niet steeds handmatig bij te houden wanneer je zakelijk en privé hebt gebeld. Dat maakt het gemakkelijker om de kosten fiscaal af te trekken.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van relevante vacatures, een gratis assessment ontvangen en regelmatig tips over solliciteren, motivatiebrief schrijven en meer krijgen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven