Skip to main content

Waarom een traineeship een goed idee is

Studenten in een traineeship doen een design sprint

Waarom een traineeship een goed idee is

Er veel net-afgestudeerdendie  een traineeship willen gaan volgen bij een bedrijf. En geef ze eens ongelijk, een traineeship heeft vele voordelen. Maar wat zijn deze voordelen nou eigenlijk?

Ruim een jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om een traineeship te volgen bij een consultancy bedrijf, een functie binnen IT en Design. Consultancy is hard werken en moet je liggen, maar persoonlijk kon ik hier de perfecte combinatie vinden tussen mijn interesses en ontwikkeling. Ik vind het geweldig om naar verschillende bedrijven te gaan, klantcontact te hebben en mijn kennis te gebruiken om vraagstukken op te lossen. Gelukkig heeft mijn traineeship een mooie basis gelegd om mijn weg te vinden binnen de consultancy. Nu zijn er veel net-afgestudeerden of carrière switchers die net als ik een traineeship willen gaan volgen bij een bedrijf. En geef ze eens ongelijk, een traineeship heeft vele voordelen. Maar wat zijn deze voordelen nou eigenlijk?

Geld verdienen en leren

Een groot voordeel is de hoeveelheid kennis die je opdoet. Vaak krijg je een aantal maanden intensieve trainingen die je verder zullen helpen in het vakgebied. Ook krijg je meestal veel tijd voor het behalen van certificeringen en diploma’s. Daarna zal je onder de juiste begeleiding aan het werk gaan. Je krijgt hiernaast ook gewoon betaald. Betaald leren dus! Was onze hele schoolcarrière maar zo.

Kom erachter wat je echt leuk vindt

Traineeships geven je de kans om uit te vinden wat je nou echt leuk vindt om te doen. Je komt al gauw in veel verschillende situaties terecht (e.g. trainingen, intervisies, projecten) waar je kwaliteiten naar voren komen. Je ontdekt wat je leuk en minder leuk vindt en ook je verbeterpunten worden al snel duidelijk waar je effectief op in kunt spelen. Al deze inzichten worden dan weer gebruikt om je volgende werkzaamheden te bepalen. Je bent altijd in ontwikkeling en als het goed is helpt je traineeship om te bepalen welke richting jij de komende jaren op wil.

Je start als een meer ervaren “junior”

Starters in de arbeidsmarkt krijgen al snel de titel ‘junior’. Je bent immers nog vrij onervaren. Het grote verschil is dat jij, als trainee, een voorsprong zal hebben op juniors die gelijk het werkveld in gaan. Je krijgt meer trainingen, meer begeleiding en zal je sneller ontwikkelen door alle aandacht die aan je wordt besteed. Je vult jouw cv in een kortere tijdsspanne en bent sneller waardevol voor je bedrijf.

Je start vaak als groep aan traineeship

Meestal begin je niet in je eentje aan een traineeship, maar in een groep. Zo kun je tijdens (en na) de traineeship met elkaar sparren, ervaringen en kennis delen. Dit helpt bij je ontwikkeling. Ook zorgt dit vaak voor de nodige (gezonde) competitie. Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar toch daag je elkaar zo uit om te presteren en jezelf continue te verbeteren.

Netwerk uitbreiden

Omdat je veel aandacht krijgt van de organisatie, zal je al snel veel nieuwe collega’s (waaronder managementposities) en zakenrelaties ontmoeten, zo ook van buiten je bedrijf. Je netwerk wordt groter en je hebt meer aanspreekpunten om vragen te stellen en kennis te delen. Ook kunnen deze contacten goed van pas komen tijdens je verdere carrière.

Een traineeship is een effectieve manier om je carrière te starten, maar ook een goed begin voor bijvoorbeeld een carrièreswitch. Je krijgt veel aandacht, ruimte om je te ontwikkelen en je zult je traineeship uitgaan met een keiharde basis die je de komende jaren gaat benutten. Je leert je kwaliteiten, verbeterpunten en interesses kennen en zult nog lang genieten van alle kennis die je hebt opgedaan. Ben jij nog niet afgestudeerd maar ben je wel toe aan een bijbaan? Kies dan voor een studiegerelateerde bijbaan!