Skip to main content
studeren in buitenland

Voorbereiden op een stage of studie in het buitenland

Het is super leerzaam, staat erg goed op je CV en bovenal ontzettend leuk: een stage of periode studeren in het buitenland. Tegenwoordig, afgezien van de huidige situatie waar we in verkeren, is het erg populair om als student een periode in het buitenland te studeren of een stage in het buitenland te vervullen. Dit is een ervaring waar je ontzettend veel van leert en waarbij je tegelijkertijd jezelf razendsnel ontwikkelt. Zelf heb ik een periode in het buitenland gestudeerd, wat geweldig was. Ik heb er veel van geleerd en vooral erg van genoten. Je wordt er zelfstandig van, ontdekt nieuwe plekken en nieuwe culturen, leert mensen uit de hele wereld kennen en verbetert je Engels. Allemaal zeer waardevolle lessen waar je nog je hele leven baat bij hebt. Om je voor te bereiden op een studie of stage in het buitenland, zijn er verschillende mogelijkheden. In deze blog lees je welke voorbereidingen belangrijk zijn om te treffen. 

De eerste boodschap die ik je meegeef: neem ruim de tijd om jouw stage of studie in het buitenland voor te bereiden. De voorbereiding kost altijd meer tijd dan je denkt en er komen verschillende stappen bij kijken waarbij je zeer afhankelijk bent van externe partijen die ruim de tijd nodig hebben. Aan te raden is om minimaal een half jaar tot een jaar voordat je naar het buitenland wil te beginnen met de voorbereidingen. Zeker als je buiten Europa weg gaat, komt er heel wat bij kijken. Wij helpen je met deze blog een beetje vooruit.

Het waarom en hoe van een stage of studie in het buitenland

 Het is niet zomaar een keuze om een periode te studeren of stage te lopen in het buitenland. Het is belangrijk dat je hiervoor bewust kiest en dat je weet of je ertoe in staat bent deze kans te grijpen. Daarom is het allereerst van groot belang dat je nadenkt over waarom je naar het buitenland wil en welke bestemming je aanspreekt. Je kunt hiervoor beginnen met het invullen van de WilWeg Wijzer, om te ontdekken wat er allemaal kan en wat goed bij jou past. Verdiep jezelf in verschillende landen, bedrijven en onderwijsinstellingen. Ieder land hanteert andere regels voor buitenlandse studenten en stagiaires. Voor uitleg over het onderwijssysteem in landen en tips over woonruimte, financiering, cultuurverschillen en andere formaliteiten geeft WilWeg je een handig overzicht.

Zowel voor een stageplaats als voor een plek op een onderwijsinstelling zal jij goed moeten onderbouwen waarom een bepaalde plek of functie aansluit op jouw studie. Kies je voor een stage, zorg er dan voor dat het duidelijk is welke eisen je opleiding stelt aan de buitenland stageplaats en dat de stageplaats officieel goed wordt gekeurd. Kies je voor een semester aan een buitenlandse universiteit, laat dan voor vertrek altijd de vakken die je wilt gaan volgen officieel goedkeuren. Zo voorkom je teleurstellingen bij terugkomst, mochten bepaalde onderdelen toch niet meetellen voor jouw studieprogramma.

De financiering van een stage of studie in het buitenland

Een periode in het buitenland kost veel geld. Het is daarom van groot belang dat je, zowel aan een bedrijf als aan een onderwijsinstelling, aan kan tonen hoe je dit gaat financieren. Maak voor jezelf een begroting waarin je duidelijk je inkomsten en uitgaven naast elkaar zet. Op Numbeo kun je uitgebreide overzichten vinden van kosten van levensonderhoud in verschillende landen.

In verschillende gevallen kom je in aanmerking voor een beurs. Ga dit na en heb je er recht op, vraag deze dan ruim op tijd aan. Ga naar de Beursopener om te zien of jij in aanmerking komt voor een beurs en hoe je deze aanvraagt. Ook kan je wat extra geld per maand ontvangen door je OV-kaart tijdelijk stop te zetten.

Taalbeheersing

Zorg dat je weet welke taal gesproken en gehanteerd wordt in het bedrijf waar je stage gaat lopen of bij de onderwijsinstelling waar je vakken zal volgen. In de meeste gevallen zal dit de Engelse taal zijn. Bereid je hierop zo goed mogelijk voor. Natuurlijk kun je een taalcursus volgen, maar dit is zeker niet de enige manier om een taal te leren. Zoek online naar trainingen, webinars en filmpjes die je helpen de taal te verwerven. Lees boeken en kijk series en films in een taal, dit zijn perfecte manieren om het snel onder de knie te krijgen. Wil je jouw Engels verbeteren? Kijk dan eens of het mogelijk is vakken op jouw onderwijsinstelling in Nederland te volgen in het Engels, deze worden tegenwoordig veel aangeboden. Zo ervaar je vast hoe het is om iets compleet in het Engels te voltooien en ga je goed voorbereid op reis.  

Naast taalvaardigheden zijn er nog een hoop andere vaardigheden die goed van pas komen om te ontwikkelen voor je aan jouw avontuur begint. Om optimaal profijt te hebben van jouw periode in het buitenland, ontwikkelde de Open Universiteit het Open Virtual Mobility (openVM) project. Dit is een serie mini-MOOCs ontwikkeld om acht bewezen vaardigheden en competenties aan te leren die van pas komen bij een uitwisseling.

Verdiep je in de cultuur van het land van bestemming

Misschien wel het allerbelangrijkst: verdiep je in de cultuur van het land waar je heen gaat. Zo voorkom je een intense ‘culture shock’ en weet je wat jou te wachten staat. Veel studenten onderschatten het effect van culturele verschillen, wat het voor hen erg lastig maakt de eerste weken. Voorkom dit door je in te lezen en te praten met mensen die in hetzelfde land zijn geweest. Weet wat gebruiken en gewoontes zijn en wat jij kan doen om je optimaal aan te passen aan het land van bestemming.

Praktische zaken om te regelen als je gaat studeren of stage lopen in het buitenland

Natuurlijk komen er bij een periode in het buitenland ook een hoop praktische zaken kijken. Ten eerste is het natuurlijk superbelangrijk om huisvesting te regelen. Daarnaast moet je ook zorgen dat je de juiste verzekeringen afsluit, formaliteiten zoals een visum of werkvergunning regelt en een geldig paspoort in bezit hebt. Zorg ervoor dat je betaalpas werkt in het land waar je heen gaat en neem voor de zekerheid ook een creditcard mee. Check ook op tijd of je inentingen nodig hebt. Kijk op de website van de Nederlandse overheid voor alle zaken die belangrijk zijn vooraf goed te regelen.