Skip to main content
solliciteren

Tips voor online solliciteren

Solliciteren gaat steeds vaker online. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw brief van het scherm af spat en jouw gesprek vlekkeloos verloopt? Wij hebben tips voor je!

Sollicitatie

Het sollicitatieproces heeft het afgelopen jaar flinke veranderingen doorgemaakt. Waar je voorheen sneller bij een bedrijf langs ging in het sollicitatieproces, gaat het nu voornamelijk vanuit huis. Dit heeft zijn nadelen, want je kunt niet meer je toekomstige werkomgeving zien, de sfeer proeven en een kort gesprekje houden met de mensen die je tegenkomt. Tegelijkertijd kun je bij een online sollicitatie wel ervoor zorgen dat jij echt opvalt tussen de rest van de sollicitanten.

Opvallen tijdens het sollicitatieproces kan op verschillende manieren. Van de motivatiebrief en je CV, tot de online kennismaking en het sollicitatiegesprek; er zijn zoveel momenten waarop je een indruk achter kunt laten bij wat je toekomstige collega’s moeten worden. In deze blog geven we bij elke stap van het proces tips en tops die ervoor zorgen dat jij opvalt! En hoe je dit vooral niet in negatieve zin doet!

Een goed begin is het halve werk

De eerste indruk die een toekomstige werkgever van je krijgt, gaat via je cv en je motivatiebrief. Durf hierbij dus eens af te wijken van de gangbare normen. Bekijk de website en sociale mediakanalen van het bedrijf en probeer je documenten in een stijl te gieten die passen bij hun stijl. Is het bedrijf bezig met duurzaamheid? Verwerk wat groene elementen in je cv. Schrijven ze erg informeel op hun website? Doe dit dan ook in jouw brief! De eerste stap van het sollicitatieproces is erop gericht om te kijken welke sollicitanten matchen met de verwachtingen van het bedrijf. En hieronder vallen niet alleen het hebben van het juiste papiertje of het beheersen van de juiste soft skills.

Doe hier dus je voordeel mee! Zo kun je er ook voor kiezen om van de conventionele manier van solliciteren af te stappen. Een motivatiebrief is erg saai; dus neem eens een keer een filmpje op waarin je vertelt waarom jij de aangewezen kandidaat bent voor de functie. Als het filmpje goed in elkaar steekt, val je gegarandeerd meer op en vergroot je de kans dat je door mag naar de volgende ronde!

Wat je in ieder geval niet moet doen, is één algemene sollicitatiebrief schrijven (of algemene video opnemen) en die opsturen naar verschillende bedrijven. De mensen die je sollicitatie in behandeling nemen hebben dat namelijk meteen door. Het is soms verleidelijk, maar dat soort lui gedrag is vaak niet iets dat werkgevers zoeken in hun toekomstige werknemer.

Blaas ze omver

Als het vervolgens tijd is voor het online kennismakingsgesprek is er eigenlijk maar één ding dat je moet doen: wees jezelf. Het gesprek is erop gericht om te kijken of jij bij het bedrijf past, maar ook andersom. Het heeft dus geen zin om je anders voor te doen dan je bent. Sterker nog, dit kan je werkplezier in de toekomst ernstig belemmeren. Want het is niet te doen om je alle tijd die je op werk doorbrengt, voor te doen als iemand die je eigenlijk niet bent.

Wat vooral fout kan gaan bij een online sollicitatiegesprek, is dat je niet goed voorbereid bent. Zowel inhoudelijk als wat betreft de randzaken. Het is belangrijk dat je op een rustige plek zit, met stabiel internet en weinig afleidende factoren op de achtergrond. Jij hoort centraal te staan in het gesprek, dus het is zaak om alle elementen die van jou afleiden zoveel mogelijk te vermeiden. Gebruik ook vooral oordopjes tijdens het gesprek; deze pikken veel minder ruis op dan de microfoon van je computer of webcam.

Verder moet je ervoor zorgen dat je inhoudelijk voorbereid bent. Dat wil niet zeggen dat je overal meteen een antwoord op moet hebben, maar je moet wel weten waar je het over hebt. Een van de beste tips die we kunnen geven, is alvast nadenken over dingen die jij zou doen als je de baan krijgt. Hoe zou jouw ideale werkdag eruit zien? Wat zou jij als eerste willen veranderen? Wat wil je graag leren tijdens je werkzaamheden? Als je antwoord kan geven op dit soort vragen, laat je aan de werkgever zien dat je proactief bent en een toegevoegde waarde bent voor het bedrijf.

Neem regie

Online solliciteren is een vak apart en kan soms best wel spannend zijn. Als je merkt dat dit niet goed bij jou past, is het ook prima om zelf de regie te nemen en te vragen of je toch niet in persoon af kunt spreken. Ook hierbij geldt, kies vooral de weg die goed voelt voor jou. Een werkgever zal het vooral als prettig ervaren als je de moeite neemt om het gesprek onder zo optimaal mogelijke omstandigheden te laten plaatsvinden. Succes!

Schrijf je in en krijg een gratis assessment!

Wil jij solliciteren op de nieuwste vacatures, je favoriete vacatures opslaan, op de hoogte blijven van relevante vacatures én een gratis assessment ontvangen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven