Skip to main content
studiegerelateerde bijbaan toekomst

Een studiegerelateerde bijbaan als voorbereiding op je toekomst

Je hebt vast weleens de tip gekregen om te zoeken naar een studiegerelateerde bijbaan. Dit is een bijbaan die inhoudelijk past bij de studie die je volgt. Denk bijvoorbeeld aan het geven van bijles als je een opleiding volgt in de categorie onderwijs. Of een bijbaan in het ziekenhuis als je de opleiding verpleegkunde doet. Dat een bijbaan handig is, snapt iedere student. Het levert je geld en contacten op en geeft je wat extra uitdaging of juist afleiding naast je studie. Maar, waarom is het slim om specifiek op zoek te gaan naar een bijbaan die aansluit bij je studie, als je hier al (bijna) dagelijks mee bezig bent? Dat lees je in deze blog.

Aanvulling op je CV

Tijdens je studententijd bouwen aan een sterk CV is belangrijk voor jouw toekomstige carrière. Een studiegerelateerde bijbaan is een ideale aanvulling daarop. Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om je als student al te focussen op een CV met veel ervaringen en extracurriculaire activiteiten. Echter, je kunt niet alles tegelijk. Het voltooien van een studie vergt al veel tijd en energie. Hiernaast nog talloze activiteiten ondernemen is lang niet voor iedere student haalbaar. Dat is heel begrijpelijk. Wanneer je ervoor zorgt dat de bijbaan die je vervult studiegerelateerd is, heb je eigenlijk twee vliegen in één klap. Je verdient geld en bent tegelijkertijd bezig met het opbouwen van een mooi CV. Een win-win situatie dus!

Zorg ervoor dat je een studiegerelateerde bijbaan op je CV zet onder het kopje ‘werk(ervaring)’. Zet duidelijk de titel van jouw functie neer en benoem het bedrijf waar je deze functie vervult. Gebruik een paar zinnen om jouw functie te beschrijven. Benoem specifieke werkzaamheden en schroom niet om op te schrijven wat je in deze functie leert. Vergeet tenslotte niet je LinkedIn-profiel te updaten, ook hierop neemt een studiegerelateerde bijbaan een belangrijke plek in!

Waardevolle ervaring opdoen

Het opbouwen van een mooi CV is fijn, maar in de realiteit gaat het niet alleen om dat wat er op papier staat. Een studiegerelateerde bijbaan is voor jou als student zo waardevol omdat je er concrete, leerzame ervaring mee opdoet voor de toekomst.

Natuurlijk leer je erg veel tijdens je studie, wat al heel waardevol is op zich. Echter, zeker als je een wetenschappelijke opleiding volgt, wil de concrete vertaling naar de praktijk nog weleens missen. Het kan lastig zijn om een goed idee te krijgen van de dagelijkse werkzaamheden horend bij een functie die aansluit bij jouw studie. Het leren van theorie is heel anders dan het uitvoeren van specifieke praktische werkzaamheden.

Wanneer je ervoor kiest om naast je studie een studiegerelateerde bijbaan te vervullen, maak je kennis met de beroepspraktijk op een laagdrempelige manier. Je kan letterlijk ‘proeven’ aan het bedrijfsleven terwijl je nog geen grote verantwoordelijkheden zal dragen.

Zelf heb ik meerdere studiegerelateerde bijbanen vervuld. Ook al vervul je vaak vrij simpele werkzaamheden die niet altijd even uitdagend zijn, het is erg leerzaam om te werken in een bedrijf binnen jouw interessegebied. Je leert een hoop van de dagelijkse manier van werken, de sfeer en krijgt veel mee van de verantwoordelijkheden en werkzaamheden binnen de organisatie. Je ontdekt niet alleen wat goed bij je past, ook wat minder goed bij je past. Elke organisatie kent een bepaalde bedrijfscultuur, manier van werken en omgang met elkaar. Als je hier tijdens je studententijd al rond kan lopen om ervan te proeven, neem je een hele mooie en belangrijke basis mee. Zo weet je beter wat voor organisatie en functie bij jou past wanneer je in de toekomst op zoek gaat naar een baan.

Leggen van de juiste contacten

‘Netwerken, netwerken, netwerken’. Tegenwoordig is het zo belangrijk. Hiervoor is een studiegerelateerde bijbaan erg geschikt. Tijdens het vervullen van je functie kom je in aanraking met allerlei personen die werken binnen jouw vakgebied. Omdat je dichtbij deze mensen staat, is de stap nog maar klein om ze eens te vragen een kop koffie met je te gaan drinken. Dit zijn de personen waaraan jij van alles kunt vragen wat relevant voor je is: van specifieke vaardigheden die waardevol zijn om te ontwikkelen tot interessante boeken om te lezen. Wie weet kan iemand binnen jouw bedrijf je weer koppelen aan een ander contact. Zo bouw je nog voor je de arbeidsmarkt betreedt een steeds groter netwerk van interessante mensen op.

Tip: voor het vinden van een leuke, interessante studiegerelateerde bijbaan, neem een kijkje bij de vacatures op onze website!

Schrijf je in en krijg een gratis assessment!

Wil jij solliciteren op de nieuwste vacatures, je favoriete vacatures opslaan, op de hoogte blijven van relevante vacatures én een gratis assessment ontvangen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven