Skip to main content

Solliciteren tijdens de coronacrisis

Solliciteren coronacrisis

Solliciteren tijdens de coronacrisis

Net als veel andere bezigheden gaat ook solliciteren in deze tijd op een andere manier. Veelal vindt de procedure op afstand plaats, met behulp van videobellen. Voor een hoop mensen is dit nieuw en onwennig. Hoe zorg je ervoor dat je voor de camera zo goed mogelijk overkomt? Hoe bewijs je de recruiter op een afstand dat jij de geschikte persoon bent voor de functie? Hoe laat je op beeld zien wie jij bent en wat je in huis hebt? Het is logisch dat het een spannend proces is, maar bij goede voorbereiding valt het allemaal best mee. Lees daarom deze blog vol tips hoe jij een optimaal sollicitatiegesprek voert via de webcam.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is ten eerste van groot belang dat jij je goed voorbereidt op het gesprek. Test daarom van tevoren of je internetverbinding goed is en het medium waarmee je gaat communiceren werkt. Het beste is om dit daadwerkelijk uit te testen met een gesprekspartner. Oefen daarom met een vriend(in), familielid of huisgenoot. Voer samen een gesprek via het medium dat je ook tijdens het echte gesprek gaat gebruiken. Laat je gesprekspartner gelijk wat vragen stellen, zodat je hierop feedback kan ontvangen en nog beter voorbereid het gesprek in gaat.

Denk daarnaast na over een geschikte plek in huis waar je het gesprek gaat voeren. Ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Vertel je huisgenoten vooraf dat je een belangrijk gesprek hebt en voorkom zo dat er iemand per ongeluk je kamer binnenloopt of ervoor kiest om tijdens jouw gesprek zijn of haar favoriete album op vol volume te draaien. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je zit opgeruimd is, je wil immers niet overkomen als een ongeorganiseerd persoon. Zoek een lichte plek in huis zodat je goed zichtbaar bent, maar ga niet voor het raam zitten: dit kan ervoor zorgen dat je gezicht te donker is voor je gesprekspartner. Hierdoor kunnen waardevolle emoties en non-verbale communicatie zoals enthousiasme of interesse verloren gaan, terwijl die juist zo belangrijk zijn. Tenslotte is het van belang dat je gezicht centraal in beeld is. Gebruik eventueel een aantal boeken om je laptop op de juiste hoogte te zetten.

Een uur voor het gesprek begin je aan de laatste belangrijke voorbereiding. Trek gepaste kleding aan, ook voor de camera is het van belang dat je er netjes en professioneel uitziet. Leg je laptop aan de accu, het is niet fijn als deze tussendoor uitvalt. Zorg er daarna voor dat je telefoon uit staat, net als alle programma’s op je laptop die geluid kunnen maken. Print je CV uit zodat je deze bij de hand hebt om hier vragen over te beantwoorden of aantekeningen op te maken. Tenslotte leg je pen en papier klaar en zet je een glaasje water neer.

Vergeet niet dat het om een sollicitatiegesprek gaat dat inhoudelijk niet anders zal zijn dan normaal. Denk dus zeker ook aan de reguliere zaken die belangrijk zijn bij het voorbereiden van een gesprek!

Tijdens het gesprek

Na een goede voorbereiding kan het gesprek beginnen. Een tip is om aan het begin van de conversatie goede afspraken te maken over wat te doen als de verbinding uitvalt: wie is de persoon die de ander terugbelt? Wissel desnoods even mobiele nummers uit, zodat je altijd nog kan bellen als het internet het helemaal begeeft.

Ben er eerlijk en open over als je het extra spannend vindt om online te solliciteren. Openheid wordt geaccepteerd, zeker ook tijdens een sollicitatie. Een recruiter vindt dit helemaal niet gek om te horen en kan er zo juist rekening mee houden als je soms niet uit je woorden komt of even de tijd nodig hebt.   

Een andere tip is om aantekeningen op papier te schrijven met potlood of pen. Net als aantekeningen op jouw CV of motivatiebrief. Dit komt beter over dan aantekeningen maken op je laptop. De recruiter kan op die manier daadwerkelijk op beeld zien dat jij een aantekening maakt. Dit toont interesse en geeft niet het gevoel dat je met andere zaken bezig bent op jouw computer.

Voel je tenslotte vrij om aan het einde van het gesprek te vragen hoe de sollicitatieprocedure er verder uitziet in deze tijd. Wees vooral flexibel en kom geïnteresseerd over. Is langskomen voor een tweede gesprek op gepaste afstand mogelijk voor beide partijen? Geef dan aan dat je dit prima vindt. Is het beter om alles online af te ronden? Pas je hier dan op aan. Het is voor iedereen een gekke tijd, waarin we elkaars medewerking goed kunnen gebruiken.