Skip to main content
bijbaan zoeken

Sollicitatietips: zo kom jij aan een bijbaan

Je zit midden in je studie en bent klaar met je bijbaantje in de supermarkt of in de kledingwinkel. Je wilt je liever alvast verdiepen in je vakgebied. Een studiegerelateerde bijbaan is dan misschien wel wat voor jou! Dit is een bijbaan die aansluit bij je studie. Fijn om alvast wat ervaring op te doen! We zetten wat sollicitatietips voor je op een rijtje om gegarandeerd aan een bijbaantje te komen.

Een sterk cv

Als je begint met solliciteren, is het belangrijk dat je een sterk cv klaar hebt staan. Op een standaard cv vind je onder andere je profiel, ervaring, opleiding en kwaliteiten. Maar als je op zoek gaat naar een studiegerelateerde bijbaan, is het slim om vooral de punten te belichten die te maken hebben met jouw studie. Dus benoem andere studiegerelateerde activiteiten, extra vakken die je hebt gevolgd tijdens je studie of de specialisatie in jouw vakgebied waarin je sterk bent. Als je nog weinig ervaring hebt opgedaan in je vakgebied, kan je er ook voor kiezen om je cv te builden. Dit betekent dat je continu bezig bent met het uitbreiden van je cv. Dus ga vrijwilligerswerk doen wat te maken heeft met je studie, volg verschillende cursussen of stap in een bestuur. Zo laat je zien dat je verstand hebt van je studie en gemotiveerd bent. Voor de opmaak van je cv kan je terecht in Word of op Canva!

Een goed begin is het halve werk

Als je dan een sterk cv klaar hebt staan, is het tijd om te beginnen met solliciteren. Neem er even goed de tijd voor en stuur er meteen een paar sollicitaties uit. Je hoeft je namelijk niet op maar één vacature te focussen. Daarbij een tip: zorg voor een goede verbinding met tv en internet. Het is niet fijn als je tussendoor wordt gestoord door een slecht wifinetwerk. Als dat allemaal in orde is, is het tijd om te zoeken! Ga na in welke tak van je studierichting jij je wilt verdiepen en een baantje in wilt vinden. Welk deel van je opleiding spreekt je het meest aan en hoe zie jij jezelf geld verdienen? Doorzoek het internet, vraag medestudenten en neem eens een kijkje op LinkedIn. Bepaal de stad waarin je graag zou willen werken en hoeveel uren per week je wilt maken. Zo vind je direct de baantjes die bij jou passen. Als je dan alles op een rijtje hebt gezet en een paar leuke vacatures op het oog hebt, is het tijd om je motivatiebrief te schrijven.

Krachtige motivatiebrief

In je motivatiebrief kan jij je onderscheiden van de rest. Deze bestaat uit twee dingen. Ten eerste wat je meerwaarde is en wat jou uniek maakt, zo leg je eigenlijk uit waarom het bedrijf voor jou moet kiezen. En ten tweede vertel je waarom de vacature je aanspreekt. Zo krijgt het bedrijf een goed beeld van je enthousiasme en ambities. Daarnaast kijken bedrijven naar hoe relevant jij bent voor de baan en of je genoeg gemotiveerd bent voor deze baan. Het is dus belangrijk dat je ze overtuigt van je kunnen en je interesse in de vacature. Door overtuigend te schrijven maak je jouw motivatiebrief uniek en heb je meer kans dat jij wordt geselecteerd voor een gesprek.

Het sollicitatiegesprek

Als je dan wordt uitgenodigd voor een gesprek, is het tijd om jezelf van je beste kant te laten zien. Als je je sollicitatiegesprek online gaat voeren dan hangen daar een paar do’s en don’ts aan. Zorg in ieder geval voor een goede interverbinding, zodat je niet gestoord wordt door technische mankementen tijdens het gesprek. Kies ook een geschikte omgeving in huis, zoals een rustige en stille plek. Liefst met een neutrale achtergrond. Maak gericht oogcontact door recht in de camera te kijken. Kies de juiste hoek waarin het licht voor jou het beste werkt en kleed je daarnaast professioneel en zakelijk aan! Als je deze tips opvolgt, wordt dat gesprek een fluitje van een cent. Wordt je wel uitgenodigd voor een gesprek op kantoor, dan is het ook belangrijk dat je werkt aan je lichaamshouding. Kies voor een open houding, ga netjes zitten en zorg ervoor dat je geïnteresseerd overkomt.

Na het gesprek wordt uiteindelijk bepaald of je het bent geworden of niet. Helaas niet uitgekozen? Niet getreurd, waarschijnlijk paste iemand net beter bij het bedrijf dan jij. Speur het internet weer af naar andere leuke vacatures, want die zijn er genoeg! Weet je niet precies wat jouw sterke punten zijn? Ga dan na wat jouw soft skills zijn!

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van relevante vacatures, een gratis assessment ontvangen en regelmatig tips over solliciteren, motivatiebrief schrijven en meer krijgen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven