Skip to main content
solliciteren tips

Sollicitatietips: zo haal jij die (bij)baan binnen!

Als je gaat solliciteren voor een bijbaan of een startersfunctie is een goede eerste indruk het allerbelangrijkste. Zeker in deze gekke tijden waarin de banen niet voor het oprapen liggen wil je natuurlijk het beste voor de dag komen. We geven je graag een paar sollicitatietips waarmee jij die toffe bijbaan of startersfunctie binnensleept!

Solliciteren

Voorbereiding is halve werk, zeker als je wilt solliciteren. Zorg dat je je goed inleest over het bedrijf waar je zou willen werken. Als jou dingen opvallen en je deze benadrukt in jouw sollicitatie en motivatiebrief, zien zij dat je goed hebt voorbereid. Belangrijk dus dat je niet naar ieder bedrijf dezelfde sollicitatie- en motivatiebrief stuurt. Het wordt ontzettend gewaardeerd als je een brief aanpast naar de vacature en het bedrijf.

Voorbereiding

Met de huidige coronamaatregelen worden sollicitatiegesprekken vaak online gedaan. Dit zal gaan via Zoom, Google Hangouts of Meets of via MS Teams. Zorg dat je van te voren checkt of jouw microfoon het doet en of je goed verstaanbaar bent. Ga voor een rustige achtergrond zoals een witte muur. Als je een woonkamer hebt kun je deze prima als achtergrond gebruiken - mits het is opgeruimd. Maar als je in een studentenkamer woont is het onverstandig om jouw bed op de achtergrond zichtbaar te hebben. Dat staat toch net iets minder professioneel. 

Sollicitatiegesprek

Dan is het zover: het sollicitatiegesprek. Of je dit nou online hebt of face-to-face, het is belangrijk dat je er goed uit ziet. Check van te voren of je kunt achterhalen wat de kledingvoorschriften van het bedrijf zijn. Als je in driedelig pak op komt dagen terwijl ze op kantoor op hun sloffen lopen kan ervoor zorgen dat ze denken dat je niet helemaal binnen het team past. Hetzelfde geldt andersom: heb jij een wijde, slobberige trui aan terwijl zij allemaal netjes op kantoor verschijnen, dan hebben ze misschien eerder twijfelachtige indruk. 

Bereid ook altijd wat vragen voor. Aan het einde van het gesprek zal er altijd aan je gevraagd worden of jij nog vragen hebt, zorg dus dat jij een lijstje met vragen in jouw hoofd hebt. Dit kan gaan over de functie, het bedrijf zelf of het team waarin jij zal gaan werken.

Assessment

Weet je nog niet zo goed waar je goed in bent? Wij hebben speciaal voor studenten een assessment ontwikkelt. Door het beantwoorden van een vragenlijst kunnen wij jou vertellen wat jouw soft skills zijn. Deze kan je perfect inzetten bij het schrijven van jouw sollicitatie- en motivatiebrief! Ook tijdens het sollicitatiegesprek komen deze soft skills handig van pas! Vul je gegevens en in we sturen je direct via de mail een linkje waarmee je aan de slag kunt. Succes!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van jouw cv? Wij vertellen je graag hoe je een goed cv maakt!

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van relevante vacatures, een gratis assessment ontvangen en regelmatig tips over solliciteren, motivatiebrief schrijven en meer krijgen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven