Skip to main content
Sociale participatie - Hoe kun je als student in Utrecht iets goeds doen voor je medemens? 

Sociale participatie - Hoe kun je als student in Utrecht iets goeds doen voor je medemens? 

De meeste studenten kunnen van geluk spreken: ze krijgen de kans om te studeren en zichzelf te ontwikkelen op allerlei vlakken. De regering biedt ons ondersteuning zodat wij onze studententijd zo goed mogelijk in kunnen vullen. Helaas heeft niet iedereen in Nederland het goed en makkelijk. Een grote groep mensen in onze samenleving heeft behoefte aan (enige) hulp om de dagen op een prettige manier door te komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan gezondheid, financiële redenen of niet gekregen kansen. Als student zijn er verschillende mogelijkheden om deze mensen een steuntje in de rug te bieden. Lees in deze blog waar je in Utrecht terecht kunt om jouw steentje bij te dragen.

Seniorenstudent

Het is een feit dat een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking bestaat uit ouderen (personen van 65 jaar of ouder). Naast problemen met fysieke gezondheid vormt eenzaamheid een erg groot probleem onder ouderen. Ruim 1 miljoen 55-plussers voelt zich eenzaam, dit zijn 1 op de 4 ouderen! Stichting Seniorenstudent is in het leven geroepen om deze eenzaamheid te verkleinen en de zelfredzaamheid van senioren te vergroten. Dit doen ze door het koppelen van een oudere aan een student, op basis van persoonlijke overeenkomsten en gedeelde interesses. Als student kun je je eenvoudig aanmelden als studentvrijwilliger en na een online intakegesprek zelf een matchverzoek sturen naar een senior naar keuze. Bijdragen aan dit mooie initiatief kost je maar 6 uur per maand voor één jaar. Hier krijg je een unieke ervaring voor terug die je veel voldoening zal bieden. Je krijgt als het ware een ‘nieuwe opa of oma’ in jouw eigen stad, waarmee je gezellige dingen kan doen en die je ontzettend waardevolle ondersteuning kan bieden. Daarnaast vervul je een maatschappelijk functie die goed staat op je CV. Geheel vrijwilliger is het bovendien niet: je ontvangt een kleine vrijwilligersvergoeding van 25 euro per maand. Waar wacht je nog op? Ga naar de website en schrijf je in!

Vrijwilliger bij de voedselbank

Helaas heeft niet iedere Utrechter genoeg budget om elke dag een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Dit terwijl er dagelijks grote hoeveelheden voedsel overblijven bij bijvoorbeeld supermarkten, restaurants en speciaalzaken. De Voedselbank wil deze voedseloverschotten verminderen, het milieu minder belasten en armoede beperken. Daarom gebruiken ze voedseloverschotten om voedselpakketten samen te stellen voor mensen die geen geld hebben om zichzelf hiervan te voorzien. De Voedselbank Utrecht is altijd op zoek naar vrijwilligers bij de uitgiftepunten, maar ook op kantoor. Er zijn uitgiftepunten door de hele stad, dus je kan vaak dichtbij huis aan het werk. Stroop je mouwen op en help een aantal uurtjes in de maand. Hier maak je vele huishoudens ontzettend blij mee!

De VoorleesExpress

Een ander bijzonder en leuk initiatief wordt aangeboden door de VoorleesExpress. Als vrijwilliger bij de VoorleesExpress ga je een half jaar lang wekelijks langs bij een gezin met kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand. Je leest de kinderen voor en bent daarnaast een coach voor de ouders. Je gaat na hoe de kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal en wat ze nodig hebben om hun taalontwikkeling te bevorderen. De ouders hebben zich zelf vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd om met je mee te werken en denken. De VoorleesExpress biedt jou de nodige training en begeleiding, zowel persoonlijk als via e-learning. Je blijft een half jaar bij hetzelfde gezin, waardoor je beloond zal worden met zichtbare vooruitgang. Houd je van kinderen en wil je hen kansen bieden hun taalontwikkeling te bevorderen? Meld je aan!