Skip to main content
motivatiebrief schrijven

Motivatiebrief schrijven: wat doe je wel en wat niet?

Het schrijven van een goede motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van solliciteren. Je wil dat je brief opvalt en jij op gesprek mag komen. Maar hoe zorg je er voor dat jouw brief boven het maaiveld uitsteekt?

Motivatiebrief schrijven

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de perfecte sollicitatiebrief niet bestaat. Ieder bedrijf zoekt andere dingen en zal dus aandacht besteden aan andere onderdelen van de brief. Dat neemt niet weg dat je een brief goed moet opbouwen. Dat is wat je vaak ook terugvindt als je zoekt op tips bij het schrijven van een motivatiebrief: schrijf volgens een vaste structuur met opening, middenstuk en slot, let op spelfouten en vermijd clichés.

Wat moet je wel doen?

Wees jezelf

Een motivatiebrief geeft een werkgever eigenlijk een eerste indruk van wie je bent als persoon. Op basis van deze indruk ga je wel of niet uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat de brief vooral aansluit bij wie jij bent als persoon. Vind jij het belangrijk om in een werkomgeving te komen waar een grapje op zijn tijd moet kunnen? Verwerk een grapje in je brief. Zoek je liever een uiterst professionele werkomgeving? Houd je brief strak en formeel. Maar blijf dicht bij jezelf. Niks is zo vervelend als je constant anders voor moeten doen op je werk, omdat je aan de verwachtingen van je collega’s wil voldoen.

Ben niet te bescheiden

Ben je net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan? Dan lees je vast in vacatures dat werkgevers meteen heel veel van je verwachten. Misschien ook wel dingen die je eigenlijk voor je gevoel helemaal niet (goed) kan. Maar onderschat jezelf niet! Al die jaren van studeren laten niet alleen zien dat je een bepaald niveau hebt, maar ook dat je doorzettingsvermogen hebt. Dus durf jezelf een beetje aan te prijzen! Als je eenmaal begint met de baan, merk je snel genoeg dat je heel veel wel gewoon kan. En de dingen die nog niet lukken? Daar heb je collega’s voor, om het je uit te leggen.

Wil je nog iets meer leren over jouw soft skills? Wij hebben speciaal voor studenten een assessment ontwikkelt. We stellen je verschillende vragen waaruit we kunnen opmaken waar jij goed in bent, wat je wil leren en welke dingen jou niet zo liggen. Meld je aan voor ons assessment en we sturen je direct een link toe waarmee kan je starten!

Leg uit wat je aan elkaar hebt

In een vacature legt een bedrijf uit wat ze te bieden hebben en van de sollicitanten verwachten. Een opleidingsniveau, technische kennis en soft skills: vaak komt het allemaal aan bod. Dit kan jij als sollicitant ook doen in je motivatiebrief. Leg uit wat jij het bedrijf te bieden heeft, maar ook wat jij van hen verwacht.

Zo kan het slim zijn om uit te spreken op welke manieren jij je graag wilt ontwikkelen bij de werkgever. Dit toont ambitie, wil om te groeien, en laat aan je toekomstige werkgever zien dat je in de toekomst misschien wel op meerdere plekken inzetbaar bent. Bovendien laat het zien dat je pro-actief bent; een soft skill die veel werkgevers erg aantrekkelijk vinden.

Wat moet je niet doen

Kies zorgvuldig

Kies zorgvuldig welke onderdelen van je werk-, sociale-, en verenigingsleven je graag wilt verwerken in een sollicitatiebrief. Gebruik vooral de activiteiten die aansluiten bij de baan waarop je solliciteert. Vertaal aspecten van je bijbaan naar situaties die je in bij de nieuwe baan tegen kunt komen.

Heb je jarenlange horeca-ervaring? Dan ben je waarschijnlijk goed in werken in stressvolle situaties en kun je goed met mensen overweg. Was je een vakkenvuller? Dan ben je vast goed in gestructureerd en geordend werken. Altijd in de tuinbouw gewerkt? Dan ben je vast niet vies van doorpakken en heb je geen 9-tot-5 mentaliteit. En ga zo maar door.

Overdrijf niet

Ondanks dat je jezelf probeert te verkopen in een sollicitatiebrief, is het belangrijk dat je niet overdrijft. Het is beter om eerlijk en realistisch te zijn, dan om te doen alsof je het allemaal wel weet. De werkgever vormt zich immers een beeld van je aan de hand van de dingen die je schrijft en zegt. Als dan in de praktijk blijkt dat je veel van deze dingen niet waar kan maken, zal de werkgever niet blij met je zijn. Dan kun je beter ervoor zorgen dat je boven verwachting presteert.

Recycle je brieven niet

Zeker in een krappe arbeidsmarkt, zal je veel brieven moeten sturen om ergens aan de bak te komen. Het wordt dan erg aantrekkelijk om één algemene brief te schrijven en die op te sturen naar diverse werkgevers: dat scheelt jou immers tijd. Maar het is beter om gewoon te blijven oefenen en de brief echt gericht naar het bedrijf te schrijven. Je merkt dan ook vanzelf dat het schrijven steeds makkelijker gaat en dat je er een bepaalde structuur en handigheid in krijgt. En voor je het weet, kan je (motivatiebrieven) schrijven ook alweer toevoegen aan je CV.

Succes!

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van relevante vacatures, een gratis assessment ontvangen en regelmatig tips over solliciteren, motivatiebrief schrijven en meer krijgen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven