Skip to main content
bijbaan

Leuke vakantiebaantjes in de zomer

De zomer staat voor de deur, yes! Een periode zonder studie en dus met lekker veel vrije tijd. Een ideaal moment om als student wat te werken en geld te sparen. Een hoop studenten zoeken een vakantiebaan om in de zomer wat extra’s te verdienen. Zo heb je genoeg geld om naast dat werk veel leuke dingen te ondernemen met vrienden. Het bestellen van een biertje op het terras of huren van een bootje hoef je niet meer te laten. Ook is er de mogelijkheid de vakantieperiode te vullen met een studiegerelateerde bijbaan of stage, dit staat goed op je cv en je kunt meteen aan de slag met je geleerde kennis. Dit jaar is de zomer net wat anders dan normaal. Het betekent echter niet dat er geen leuke vakantiebanen zijn. Om inspiratie op te doen voor jouw zoektocht, geef ik je in deze blog een hoop tips voor leuke en leerzame vakantiebanen deze zomer.

Een studiegerelateerde bijbaan in de vakantieperiode

Dat jij als student vakantie hebt, betekent zeker niet dat bedrijven het ook rustiger hebben. Veel organisaties vinden het juist fijn om in de zomer wat extra handjes in te zetten om de afwezigheid van werknemers die op vakantie zijn, op te vangen. Voor studenten de ideale mogelijkheid om ervaring op te doen in de branche van hun studie. Studeer jij aan de pabo of volg je een mbo-, hbo- of wo-studie in de richting van SPH, kinderopvang, kinder- en jeugd psychologie, pedagogiek? Dan kom je in aanmerking om in de vakantie te werken als pedagogisch medewerker bij een kinderopvang. Je kunt solliciteren voor een flexpool, waarbij je zelf aan kan geven wanneer en hoeveel je wilt werken. Erg leuk werk waarbij je veel ervaring opdoet met het werken met kinderen. Om na te gaan of jouw studie en achtergrond voldoet aan de eisen, kun je via deze website een diplomacheck doen. Als student verpleegkunde, maatschappelijk werker of een andere zorg gerelateerde opleiding kan je aan de slag in de thuiszorg. Tijdens de vakantieperiode ga je langs bij mensen die thuis wat extra zorg en hulp nodig hebben (in het huishouden). Een erg verantwoordelijke bijbaan waarbij je veel vrijheid en mogelijkheid tot ontwikkeling krijgt. Naast thuiszorg zijn er ook andere opties voor bijbanen in de zorgsector. Neem hiervoor eens een kijkje op ZorgSelectde website van deze Medische Faculteitsverenigingde Nationale vacature bank of gebruik een zoekmachine en zoek op ‘vakantiebaan in de zorg’.

Een interessante zomerstage

Een stage is niet alleen mogelijk tijdens het studiejaar. Juist de zomerperiode kan zeer geschikt zijn om een interessante stage te doen. Je hebt het een stuk rustiger en ervaart niet de stress van papers die je nog moet schrijven of tentamens die je nog moet leren. Er is dus letterlijk meer plek in je hoofd om bij te leren tijdens een stage. Een zomerstage is daarnaast een mooie aanvulling op je CV zonder dat je studievertraging oploopt. Het is een ideale mogelijkheid om te ontdekken waar jouw interesses liggen. Voor verschillende studierichtingen zijn er zomerstages. De invulling van de stages verschilt per bedrijf. Als je geïnteresseerd bent in een zomerstage, neem dan een kijkje op de website van studentenorganisatie Integrand. Ook is het mogelijk via LinkedIn opzoek te gaan naar een zomerstage. Zorg er dan meteen voor dat jouw profiel er optimaal verzorgd uitziet, tips daarvoor lees je in onze blog. Een super interessante én leuke zomerstage kun je lopen bij Nationale Sportkampen. Hier kun je stagelopen van 40 tot 250 uur, waarbij er verschillende stages mogelijk zijn. Houd jij van sporten, het begeleiden van kinderen en lekker buiten zijn? Dan is dit echt iets voor jou! Wil je jouw grenzen verleggen en deze zomer toch naar het buitenland? Denk dan aan een zomerstage in een ander land. Natuurlijk moet je rekening houden met de reisbeperkingen als gevolg van het coronavirus, maar dit betekent niet dat een buitenland stage helemaal uitgesloten is. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor het algemene reisadvies en ga aan de hand hiervan opzoek naar een leerzame stage ergens in Europa.

Een zomerse bijbaan

Wil je graag wat bijverdienen deze zomer, maar heb je niet zo’n behoefte aan een inhoudelijke bijbaan? Geen probleem natuurlijk! Er zijn ook talloze opties van leuke bijbanen waarbij je niet met je hoofd maar lekker met je handen bezig kan zijn. Een baantje waarbij je buiten bent en zo optimaal geniet van de zomer. Denk bijvoorbeeld eens aan een bijbaan op een camping. Veel campings bieden diverse mogelijkheden, van horeca tot een functie in het animatieteam. Zowel campings in Nederland als andere Europese landen zoeken ieder jaar veel hulp. Ook kun je aan de slag bij organisaties gericht op water- en buitensporten. Denk aan een zeilschool, botenverhuur of watersportbedrijf. Voor hen is de zomer een drukke periode waarin ze graag wat extra hulp krijgen. Wat dacht je van een bijbaan in een ijssalon? Leuk, lekker en gezellig! Een zomer lang ijsjes scheppen en mensen blij maken, wat wil je nog meer?