Skip to main content
student stage vinden

Hoe vind je een toffe stage?

Tijdens je stage ervaar je hoe het eraan toe gaat in de praktijk. Tijdens deze fase van jouw studie leer je veel. Om deze reden is het belangrijk om een goede stage te vinden. In deze blog lees je hoe je een geschikte stage vindt.

Via jouw netwerk

Via via is het vaak makkelijker om een stage te vinden. Je kunt mensen persoonlijk vragen of bijvoorbeeld een oproep doen via social media. LinkedIn is hier een goed platform voor, maar ook via andere social media platforms kan je dit doen. Onderzoek waar je stage zou willen lopen en of je iemand kent die misschien een connectie heeft met een werknemer van dat bedrijf. Dan kan je vragen of jouw connectie je in contact wilt brengen met iemand van de organisatie. Denk ook aan bijvoorbeeld de ouders van vrienden en oude docenten.

Studiegerelateerde bijbaan

Op Studiegerelateerdebijbaan kan je naast bijbanen ook stages vinden door te filteren op stage vacatures. Als je je inschrijft op deze website kan je ook een gratis assessment doen om meer te leren over je kwaliteiten en vaardigheden. Inzicht hierin is handig bij het voeren van jouw sollicitatiegesprek voor een stage. Bij bijna elk sollicitatiegesprek vraagt de interviewer hiernaar. Zo ben je goed voorbereid hierop en wordt de kans dat je gekozen wordt groter. Ook kan je op basis van deze kennis beter een stage zoeken die hierbij past. Ga op zoek naar een stage waarbij je kwaliteiten van pas komen en waar je kunt werken aan de kwaliteiten die je wilt verbeteren. Op basis van het assessment kan je ook leerdoelen maken voor jouw reflectieverslag voor je stage. 

Via jouw studie

Bij sommige studies worden er verschillende stages aangeboden. Bij de studie geef je dan jouw voorkeur door. Bij sommige studierichtingen kiezen de stagecoördinatoren wie welke stage mag doen. Bij andere studies bepalen de stagecoördinatoren op welke stages van je voorkeur je mag solliciteren. Vervolgens solliciteren er meerdere studenten op deze stage.

Dit kan een handige manier zijn om een stage te vinden. Kijk wel kritisch of er een stageplaats tussenzit die je aanspreekt. Als dit niet het geval is kan je alsnog zelf een stageplek zoeken. Kies dan niet voor de makkelijke weg door toch een stage te kiezen uit het aanbod van jouw studie. Dit is zonde van je tijd. De investering van het zoeken van een geschikte stage is het echt waard.

Via jouw docent

Docenten hebben meestal een groot netwerk door hun ervaringen in de praktijk. Als je een goede band hebt met (een van) je docenten kan je vragen of diegene een goede stage voor je weet. Dan kan diegene je eventueel ook aanbevelen. Hierdoor zal je sneller worden gekozen als stagiair(e).

Een van de belangrijkste tips voor het vinden van een stage is dat je op tijd begint. Dan heb je voldoende tijd om je te oriënteren en heb je meer keuze uit verschillende stages. Als je laat begint zijn vaak de leukste stageplekken al weg. Het geeft ook een goede eerste indruk als je op tijd begint met het zoeken van een stage. Bovendien verklein je hierdoor de kans op studievertraging.

Schrijf je in en krijg een gratis assessment!

Wil jij solliciteren op de nieuwste vacatures, je favoriete vacatures opslaan, op de hoogte blijven van relevante vacatures én een gratis assessment ontvangen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven