Skip to main content
bijbaan

Deze skills ontwikkel je tijdens je bijbaan

Over het algemeen nemen studenten een bijbaan om een extra zakcentje te verdienen, maar wist je dat je ook veel skills ontwikkelt tijdens je bijbaan? Alles wat je leert kan van pas komen bij je volgende banen. In vacatures wordt meestal beschreven waaraan een kandidaat moet voldoen. Dit kan gaan over een opleiding of werkervaring, maar ook over bepaalde skills die nodig zijn voor de functie. Bij elk bijbaantje ontwikkel je verschillende skills. Ik zet de skills per bijbaantje op een rijtje, zodat je weet wat je kunt benoemen tijdens een sollicitatiegesprek! 

Werken in de horeca

Het afgelopen jaar was een pittig jaar voor de horeca-toppers. Misschien heb ook jij jouw werkplek gedwongen zien sluiten en ben je zelf jouw baan verloren. Shit! Omdat de vaste lasten wel gewoon betaald moeten worden, is het nodig om verder te kijken. Maar welke skills heb jij ontwikkeld in de horeca? Ten eerste is het een fysiek beroep, wat betekent dat het met de conditie helemaal goed zit. Je hebt geleerd om te werken onder druk: ongeduldige gasten en drukte. In de horeca word je een harde werker en stressbestendig. En een 9-tot-5-mentaliteit? Daar weten we niks van! Daarnaast leer je in de horeca ook om samen te werken, waarin een proactieve houding wordt aangeleerd. Er wordt in de horeca altijd gezegd "er is altijd iets te doen", dus je leert om op zoek te gaan naar werk. Dit kun je zeker gebruiken in een sollicitatiegesprek! 

Werken in een supermarkt of andere winkel

Net als in de horeca, is in een winkel samenwerken ook heel belangrijk. Je wilt immers met het hele team alles goed gevuld hebben en op tijd klaar zijn met werk. Daarnaast leer je ook om gestructureerd te werken, want FIFO wordt in een supermarkt je mantra. Zit je achter de kassa? Dan leer je klantvriendelijk te zijn en natuurlijk hoofdrekenen. Op de diverse afdelingen in de winkel werk je hard om bepaalde targets te halen. Doorzettingsvermogen is zeker een goede skill! 

Oppassen en bijles geven

Een andere bijbaan die bij veel van jullie op het cv zal staan, is oppassen of bijles geven. Ook al was het bij de buren, oppassen en bijles geven zijn mooie bijbaantjes om te vermelden op je CV. Het laat namelijk zien dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dat je in staat bent om de regels na te leven en dat je je kennis op een effectieve manier kunt overdragen op anderen. Afhankelijk van je toekomstige baan zijn dit erg nuttige skills!

Natuurlijk ontwikkel je ook bij andere bijbanen bepaalde soft skills die je in de toekomst kunt gebruiken! Wees trots op je bijbaan. Het heeft je tenslotte gemaakt tot hoe je nu bent, en dat is veel waard!

Schrijf je in en krijg een gratis assessment!

Wil jij solliciteren op de nieuwste vacatures, je favoriete vacatures opslaan, op de hoogte blijven van relevante vacatures én een gratis assessment ontvangen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven