Skip to main content
cursussen om je cv te verbeteren

Cursussen die bijdragen aan het verbeteren van jouw CV

Als student komt een waardevol CV goed van pas. Zowel tijdens je studie om een studie gerelateerde bijbaan te bemachtigen als na je studie wanneer je de arbeidsmarkt betreedt. Er zijn allerlei verschillende zaken die jouw CV krachtig maken. Je opleiding, bijbanen, vrijwilligerswerk en verschillende nevenactiviteiten bijvoorbeeld. Daarnaast staan cursussen erg goed op je CV. Door het afronden van een cursus verdiep jij je extra in een bepaald onderwerp en laat je zien dat je hierin gespecialiseerd bent. Wat voor cursussen goed op je CV staan en hoe je deze op je CV vermeld, lees je in deze blog.

Persoonlijke ontwikkeling

Het is tegenwoordig helemaal hip en happening: persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling gaat over zelfbewustzijn, het ontwikkelen van jouw unieke identiteit en het ontdekken van jouw waarden, talenten en interesses. Het is super waardevol tijdens je studententijd aandacht te besteden aan het echt goed leren kennen van jezelf. Hier ondervind je de rest van je carrière en verdere leven ontzettend veel plezier en voordeel van. Daarnaast staat het erg goed op je CV. Het komt erg krachtig over als jij jezelf kent en weet waar je voor staat en wat je wel en niet kan. Zelfkennis wordt tegenwoordig gezien als een superbelangrijke soft skill waarmee jij je kunt onderscheiden.

Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling worden allerlei cursussen aangeboden. Vaak hebben cursussen namen als ‘Persoonlijke Leiderschap’ of ‘Persoonlijke Groei’. Maar het kunnen ook cursussen zijn op het gebied van communicatie, presentatie of zelfvertrouwen. Zelf heb ik tijdens mijn studie de kans gekregen om veel cursussen te volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dit heeft me ontzettend veel gebracht en ik raad het je ten zeerste aan hierin te investeren!

Digitale vaardigheden

Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig steeds belangrijker. Werkgevers waarderen het als jij goed om kunt gaan met digitale middelen. Om je hierin te ontwikkelen kun je denken aan cursussen over het gebruik van Excel, Microsoft Office, Powerpoint of een cursus Photoshop. Kies een cursus waarin je kennis opdoet die raakvlakken heeft met jouw vakgebied.

Daarnaast kan het voor jezelf waardevol zijn om een LinkedIn cursus te volgen, zodat je precies weet hoe je dit digitale platform optimaal inzet om jezelf te profileren.

Taalcursussen

Het staat goed op je CV als jij aan kan tonen dat je meerdere talen beheerst, zeker als je de ambitie hebt om voor een internationaal bedrijf aan de slag te gaan. Vooral talen waarmee veel handel wordt gedreven of die veel gesproken worden in de wereld, zijn goed om te beheersen. Denk hierbij aan talen als Engels, Spaans, Duits of Chinees.

Verdieping in jouw vakgebied

Naast algemene cursussen die bij iedereen goed op het CV staan, bestaan er ook vakspecifieke cursussen. Het is ontzettend waardevol om jezelf te verdiepen in jouw vakgebied, naast de kennis die je al op hebt gedaan tijdens je studie. Ga je bijvoorbeeld aan de slag in het onderwijs? Dan staat een EHBO-cursus of een cursus Conflictomgang goed op je CV. Heb je affiniteit om als HR-medewerker aan de slag te gaan? Denk dan eens aan een cursus Loopbaan coaching of Burn-out begeleiding.

Hoe vermeld je een cursus op je CV?

Hoe je een CV opbouwt, lees je in deze blog. Een afgeronde cursus kun je onder een aantal verschillende kopjes vermelden op je CV. De meest gebruikelijke manier is het toevoegen van een apart kopje ‘Cursussen’ na je personalia, werkervaring en opleidingen. Dit staat lekker overzichtelijk. Vermeld altijd de meest recent gevolgde cursus eerst.

Heb je een cursus gevolgd tijdens werktijd, bijvoorbeeld als onderdeel van een bijbaan, kan je ervoor kiezen deze te vermelden onder het kopje ‘Werkervaring’. Benoem de cursus dan in de beschrijving van de (bij)baan. Een langdurige cursus kan je ook opnemen onder het kopje ‘Opleidingen’.

Ongeacht de plek waar je de cursus vermeld, zijn er een aantal zaken die je zeker moet benoemen. Ten eerste de naam van de cursus en het instituut waar je de cursus gevolgd hebt. Benoem het jaartal waarin je de cursus hebt behaald en geef aan of je deze afgerond hebt en of je hiervoor een certificaat hebt ontvangen. Geef een korte beschrijving van de inhoud van de cursus zodat duidelijk is wat je precies hebt geleerd.

Als laatste tip geef ik je mee: benoem alleen cursussen op je CV die relevant zijn voor de (bij)baan waarvoor je solliciteert als je het CV gebruikt. Een cursus schilderen benoemen als je solliciteert voor een baan bij een consultancy bedrijf is irrelevant en kan zelfs onprofessioneel overkomen. Denk na of het meerwaarde heeft voordat je de cursus toevoegt.