Skip to main content
pakkende vacaturetekst schrijven

Het belang van een pakkende vacaturetekst

Zodat je elke potentiële student en starter enthousiasmeert en geen talent laat lopen.

Het overgrote deel van online vacatures bestaat uit grote lappen tekst vol functie-eisen, eentonige zinnen en oh zo vaak een kopie van de vorige vacaturetekst of zelfs van een vacature van een andere werkgever. Niet echt een gerichte talent-trekker, of wel?

Hoe schrijf je een pakkende vacaturetekst?

Die ook nog eens aantrekkelijk is voor de nieuwe generatie talenten (en natuurlijk ook voor ervaren talenten)!

Het blijkt dat het helemaal niet lastig hoeft te zijn. Je kunt simpelweg onderstaande tips opvolgen en voordat je het weet ben jij de maker van een unieke en pakkende vacaturetekst. En wie weet vind jij wel die ene perfecte sollicitant die snel aan de slag kan.

Let’s go! First things first:

Volg de juiste insteek

Met een vacaturetekst trigger je jonge talenten om op de functie te reageren door te solliciteren. Je begint met het maken van een functieprofiel. Behandel het functieprofiel met zorg en wees realistisch over de eisen naar jonge talenten. Overweeg om erbij te zetten dat er ruimte is om te leren en ontwikkelen. Hierdoor is de druk lager als er functie-eisen zijn die niet 100% aansluiten bij de potentiële kandidaat. Soms is de persoonlijkheid ook belangrijk voor het vormen van een team. Vermeld dan ook in de vacature naar welke persoonlijke aspecten je op zoek bent.

Op het moment dat je het functieprofiel gaat omzetten naar een vacature, denk dan vanuit een ander perfectief. De vacature is een product en de potentiële sollicitant is een klant. Vanuit deze hoek ga je gelijk anders kijken naar de inhoud. Je wilt de vacature verkopen aan een potentiële nieuwe werknemer. Dus hoe spreek je de juiste kandidaat aan? Een vacaturetekst is dus een goede productomschrijving.

Hoe enthousiasmeer je iemand met een vacaturetekst?

1. Wees duidelijk, concreet en consistent
Wees helder in wat je van een kandidaat verwacht en geef hem of haar zekerheid over verschillende aspecten met betrekking tot de functie. Bijvoorbeeld:

  • Welke taken gaat de kandidaat uitvoeren? Wees zo concreet mogelijk en wees creatief met woorden.
  • Wat gaat de kandidaat verdienen en welke secundaire arbeidsvoorwaarden horen bij deze functie? Is er bijvoorbeeld lunch op de zaak of de mogelijkheid om extra vakantiedagen te verdienen?
  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Echte talenten zijn immers niet op zoek naar een baan, maar naar een uitdaging om vorm te geven aan hun carrière.
  • Wat zijn de verwachtingen met betrekking tot de sollicitatieperiode, het proces en waar kan de kandidaat terecht voor eventuele vragen?

2. Wees kort en bondig
Heel praktisch: wissel korte opsommingen af met korte stukken tekst. Stel geen eindeloze lijst op van alle taken die de kandidaat gaat uitvoeren en alle eisen waaraan hij of zij moet voldoen, maar geef de belangrijkste (vier) punten.

3. Wees flexibel
Te veel functie-eisen kunnen ertoe leiden dat kandidaten denken dat ze niet binnen het strikte kader passen. Mocht je toch een specifiek profiel zoeken, probeer daar dan indirect op aan te sturen door bijvoorbeeld de schrijfstijl van de vacaturetekst aan te passen.

4. Wees eerlijk
Heel simpel: beloof geen dingen die het bedrijf niet waar kan maken. Een onrealistisch beeld zorgt voor teleurstelling en minder sollicitanten.

5. Wees creatief
Dit klinkt makkelijk, maar voorkom clichés zoals ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ en een ‘dynamische’ cultuur. Wees creatief in de kopjes en denk verder dan de standaard ‘functieomschrijving’ en ‘functie-eisen’ kopjes. Onderscheid je van andere bedrijven.

Ken je de 5 W’s?

Wie, wat, waar, waarom en wanneer? We nemen je mee…

1. Wie: wie zoek je? Wat voor een persoon? Wat voor persoonlijkheid matcht het beste?
2. Wat: wat voor werkzaamheden moet iemand verrichten en aan welke eisen moet/mag een persoon voldoen?
3. Waar: waar komt de persoon te werken, thuiswerken of niet thuis werken, mogelijkheid tot verhuizing?
4. Waarom: waarom zou het gezochte talent bij jouw bedrijf willen werken? Welke uitdaging bied je? Waarom zou een jong talent jouw bedrijf interessant kunnen vinden?
5. Wanneer: wanneer gaat de functie in en wat zijn de werktijden?

Benoem deze 5 w's in je vacaturetekst en je weet zeker dat je de belangrijkste zaken genoemd hebt!

Wat mag er niet ontbreken aan een vacaturetekst?

Dan is het nu tijd om de vacaturetekst echt vorm te geven. Onderstaande punten mogen echt niet ontbreken in een goede vacaturetekst!

Een pakkende en duidelijke titel
Een goede vacaturetekst begint bij een aansprekende, duidelijke titel. Net als de titels in Google moet dit een ‘trigger’ zijn, de titel moet de aandacht wekken, een click genereren.

Structuur
De key voor een pakkende vacaturetekst is leesbaarheid. Leesbaarheid begint bij de structuur van een tekst. Punten die in ieder geval in een vacaturetekst terug moeten komen zijn:

  • Functieomschrijving;
  • Functie-eisen;
  • Wat je als werkgever te bieden hebt;
  • Korte omschrijving van het bedrijf.

Houd hoofdlijnen aan. Gebruik korte en krachtige zinnen. Maak ook gebruik van witregels, hiermee stimuleer je de lezer en houd je de tekst luchtig. Tussenkoppen, korte alinea’s en een logische, maar toch speelse opbouw helpen ook.

Persoonlijke touch
Dit is een van de grootste clichés in het schrijven van teksten, maar het werkt wel. Houd het persoonlijk. Schrijf zo min mogelijk vanuit de derde persoon en houd de tekst spannend en actief. Spreek de lezer aan met u of jij in plaats van de mogelijke sollicitant. Een grappige of originele tone of voice doet het ook altijd goed.

Met deze tips schrijf je gegarandeerd een pakkende vacaturetekst. Wil je jouw vacature verspreiden via ons platform? Meld hier je vacature aan!

Schrijf je in en krijg een gratis assessment!

Wil jij solliciteren op de nieuwste vacatures, je favoriete vacatures opslaan, op de hoogte blijven van relevante vacatures én een gratis assessment ontvangen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven