Skip to main content
nevenactiviteiten

AANRADER: meerdere nevenactiviteiten doen tijdens jouw studententijd

Als jij een cv hebt geschreven ben jij vast wel eens het kopje 'nevenactiviteiten' tegengekomen. Dit kan overkomen als een vaag begrip. In deze blog leg ik uit wat een nevenactiviteit zijn en wat de meerwaarde hiervan is.

Wat zijn nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die jij naast jouw studie en/of bijbaan doet. Een nevenactiviteit kan jij vrijwillig doen, of je kan er geld voor krijgen. Het kan variëren van een aantal uur per week tot meerdere dagen per week. Vrijwilligerswerk of freelance werk zijn voorbeelden van nevenactiviteiten. Het starten van een onderneming valt ook onder nevenactiviteiten. Als jij een actieve blogger, vlogger of TikTokker bent valt dit ook onder nevenactiviteiten.

Je kunt bijvoorbeeld nevenactiviteiten doen bij jouw opleidingsinstituut of bij een andere organisatie. Bij jouw opleidingsinstituut kan je onder meer helpen bij open dagen, studiekeuze checks en meeloopdagen.

Jij kunt ook nevenactiviteiten doen bij veel verschillende andere organisaties. Zo kan jij helpen bij een politieke partij, buurthuis of sportvereniging.

Het geschikte moment

Het lijkt vaak alsof je weinig tijd hebt tijdens jouw studententijd. Toch hebben veel mensen tijdens deze tijd meer tijd dan wanneer ze beginnen met een fulltime baan. Meestal veranderen er dan tegelijkertijd andere dingen in het leven. Je gaat bijvoorbeeld samenwonen of op jezelf wonen. Dan is bijvoorbeeld een snelle pasta pesto niet meer voldoende als avondmaaltijd. Uitgebreid koken kost ook meer tijd.

Daarom is de studententijd een goed moment om een nevenactiviteit te doen. Regelmatig wordt er ook eten geregeld tijdens nevenactiviteiten. Niet hoeven koken is nog een reden om nevenactiviteiten te doen.

CV

Hoe meer nevenactiviteiten jij doet, hoe uitgebreider jouw cv zal worden. Dit geeft je een grotere kans op het vinden van een bijbaan, stage en toekomstige baan.

Zelfontwikkeling

Tijdens nevenactiviteiten kan jij werken aan verschillende competenties. Bij verschillende nevenactiviteiten leer jij andere vaardigheden. Wissel daarom tijdens jouw studie van soort nevenactiviteit. Als jij meer tijd hebt kan jij verschillende nevenactiviteiten tegelijkertijd doen.

Bekijk na een bepaalde periode of jouw nevenactiviteit nog van meerwaarde is. Leer jij er niets meer van en/of vind jij het niet meer leuk? Zoek dan een nieuwe nevenactiviteit. Zo voorkom jij stilstand in jouw zelfontwikkeling. Op deze manier haal jij het meeste uit jouw studententijd!

Bijverdiensten

Soms kan je in aanmerking komen voor een vergoeding voor een nevenactiviteit. Dit valt vaak onder een vrijwilligersvergoeding. Dan hoef jij vaak hier (deels) geen belasting over te betalen. Zo kan jij makkelijk met een leuke activiteit wat extra geld verdienen.

Netwerken

Tijdens het doen een nevenactiviteit zal jij nieuwe mensen leren. Het vergroten van jouw netwerk maakt ook het vinden van een stage, bijbaan en toekomstige baan makkelijker. Wie weet maak jij nieuwe vrienden via een nevenactiviteit. Vrienden hebben die niet dezelfde studie als jou doen is goed om open minded te blijven.

Door een nevenactiviteit te doen word jij ook meer zichtbaar voor andere mensen. Als jij bijvoorbeeld voorlichtingen doet voor jouw opleiding is er een grotere kans dat jij meer medewerkers ontmoet. Als mensen tevreden over jou zijn kan jij bijvoorbeeld ook worden gevraagd om te helpen bij open dagen voor een vergoeding.

Als jij een nevenactiviteit wilt gaan doen is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen hoeveel tijd jij te besteden hebt naast jouw studie en eventuele bijbaan. Op basis hiervan kan jij op zoek gaan naar een nevenactiviteit die bij je past. Houd altijd goed jouw balans van werken en studeren in de gaten.

Schrijf je in en krijg een gratis assessment!

Wil jij solliciteren op de nieuwste vacatures, je favoriete vacatures opslaan, op de hoogte blijven van relevante vacatures én een gratis assessment ontvangen? Schrijf je dan bij ons in!

Inschrijven